Virágzó vidékünk

Megtiltották a fakivágást Csopakon

mtva/bizományosi/lehotka lászló
mtva/bizományosi/lehotka lászló
A madarak költési időszakban, 2021. március 1. és augusztus 31. között tilos fát kivágni a településen.

Bár még a tél fagyos időszakát éljük, de abban biztosak lehetünk, hogy idén is hamarosan beköszönt a tavasz, ami nem csak a kiskerttulajdonosok és szőlősgazdáink számára kiemelt időszak, hanem a természet számára is, írta Facebook oldalán Ambrus Tibor, Csopak polgármestere.

Ekkor indul be újra az élet, kizöldülnek a fák, fészket építenek és tojásokat raknak a madarak, és számos emlősfaj is ekkor hozza világra az utódait. A növényzet, a bokrok sűrűje, a fák lombja, törzse számukra táplálékot és védelmet jelent. Az életet jelenti

– fogalmazott bejegyzésében a polgármester.

Annak érdekében, hogy megvédjék a természetes környezetet, és annak lakóit, képviselőtársaival egyeztetve Ambrus Tibor polgármesteri rendelettel tiltotta meg a fák kivágását a költési időszakban, 2021. március 1. és augusztus 31. között.

Köszönjük minden csopakinak és Csopakot szeretőnek, hogy velünk együtt vigyáz a természetre

– írta a település vezetője.

A rendelet értelmében a község közigazgatási területén fát kivágni – gyümölcsfa kivételével – kizárólag engedéllyel szabad a nevezett időszakon kívül. Fakivágás engedélyezése esetén a fa pótlását minden esetben elő kell írni.

Amennyiben a tulajdonos vállalja, hogy mandulafával pótolja a kivágott fát, úgy azt az önkormányzat térítésmentesen biztosítja a facsemetét számára, de a mandulafát nem köteles a saját ingatlanán pótolni.

Kiemelt képünk 2015. augusztus 25-én készült Csopakon, melyen a Plul malom épülete látható. Az ipari műemlék helyén már 1277-ben is működött malom. Az 1950-években Plul Jenő és Kálmán malmát államosították és bérlőnek adták ki. Az utolsó bérlő, Sebők József még az 1970-es években működtette a malmot. 2010-ben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében a Kisfaludy utcai malmot felújították és látogathatóvá tették.

Kapcsolódó
Balaton, ahogyan ritkán látjuk: Csopak felett, naplemente alatt
A Balaton minden évszakban más arcát mutatja, de a csopaki mindent visz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik