Virágzó vidékünk

Csodás tájakon tekerhetünk Bükfürdő környékén

Getty Images
Getty Images
Bükfürdőt a természet lágy öle veszi körül, ami kiváló lehetőséget kínál a jó idő közeledtével a kirándulásra, a túrázásra vagy egy kiadós kerékpározásra is. A helyszínen több forgalmas és kevésbé forgalmas bringaútvonal is fellelhető, melyek közt kortól és edzettségtől függően biztosan mindenki megtalálja a számára legalkalmasabbat.

Vészesen közeledik a tavasz, a hosszú hónapok bezártsága után pedig mindenki szabadulna már a négy fal közül és vágyik már a szabadtéri programokra.

Bükfürdő Magyarország második legnagyobb gyógyfürdője, a Bükön található létesítmény ráadásul olyan kiváló környezetben fekszik, hogy az aktív kikapcsolódás kedvelői is megtalálják a számításaikat itt. Cikkünkben olyan közismert valamint kevésbé forgalmas bringaútvonalakat gyűjtöttünk össze, melyek maradandó élményt nyújthatnak a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Kapcsolódó

Élménytúra

Ha Bő irányába haladunk, a „Termál út” táblát követve jobbra, Hegyfalu felé fordulunk és Gór község előtt balra, majd 100 méter után jobbra fordulunk, egy kavicsos úton találjuk magunkat. Ajánlott felkeresni bringával ezt a helyszínt, ugyanis nagyon hangulatos, már-már magával ragadó a környezet szántóföldekkel és erdőkkel tűzdelve. A dombtetőre kiérve kipihenhetjük a tekerés okozta fáradalmakat, de ezzel a túránk még közel sem ért véget. Szelestén áthaladva egy páratlan szépségű arborétumot csodálhatunk meg a jobb oldalon, ami akár egy remek plusz családi programként is szolgálhat a kerékpározás részeként.

Az útvonal linkje: www.strava.com/routes/17219780

Úton a Boldogasszony-tóhoz

A Bernáth Lajos sétányon tekerve Alsóbükön a kerékpárútról letérve Acsád irányába fordulunk. Nem sokkal később keresztezzük a Répce-folyót, amit testközelből csodálhatunk meg, majd a főutak kereszteződésében Csepreg felé haladunk tovább. A szabályosan ültetett 8-10 méteres nyárfák idilli hangulatot árasztanak ezen a szakaszon. Bal oldalon majd egy tábla jelzi a Boldogasszony-tó irányát, ahová egy kavicsos úton jutunk el. A tónál érdemes megpihenni, a túraútvonal ezen szakasza ugyanis nem véletlenül a Mária-út zarándokútvonal gyalogtúra része, mert a természet itt is kitesz magáért. Innen tovább tekerve Csepreg külterületén megnézhetjük a Boldogasszony-kápolnát is. A települést elhagyva pedig egy kerékpárúton térhetünk vissza Bükfürdőre. A 20 kilométeres útvonal kellemes kikapcsolódást kínál.

Az útvonal linkje: www.strava.com/routes/17219392

Két keréken a tó körül

Bükfürdő talán egyik legélvezetesebb és legismertebb bringatúrája Zsira községig halad, ameddig le sem kell térni a kerékpárútról. A településre begurulva balra, Kőszeg felé kell venni az irányt, majd Répcevisen az Ásás-csatorna mellett egy hangulatos pihenőhelyet találunk, ahol akár az ebédünket is elfogyaszthatjuk. Innen egy emelkedőn át vezet az út tovább, de a táj kárpótol a megpróbáltatásokért, a magasból ugyanis rálátni a kiindulópontra és át lehet nézni a szomszédos Ausztriába is. Ezután Peresznyére indulunk, utunk során a Boldogasszony-patak völgyében találjuk a szociális otthonként működő Széchenyi-kastélyt. Bükfürdőre pedig Csepregen át vezet majd a hazaút. Ez a túra már a gyakorlottabb bringásoknak ajánlott, hossza több mint 30 kilométer.

Az útvonal linkje: www.strava.com/routes/17245372

Bringakör a városban

A Bükfürdő bejárától Bük centrumába haladva érjük el a város egyik körforgalmát, ahonnan érdemes a Széchenyi István utca irányába tovább haladni. Bal oldalon találni a Polgármesteri Hivatal modern épületét és az azt körülölelő rendezett parkot. Innen a Répce-menti tanösvényen haladva megismerhetjük a helyi élővilágot is, melyről látványos és informatív táblákon kapunk információkat. Érdemes útba ejteni a Napsugár játszóparkot is, ahol garantáltan egyik korosztály sem fog unatkozni, hiszen a tóparton kialakított játszótér mellett mini golfpálya is van. A játszóházzal egybekötött bringatúra ideje fél nap is lehet, de a 10 kilométeres túrát a hobbi kerékpárosok is könnyedén tudják teljesíteni.

Az útvonal linkje: www.strava.com/routes/17306185

Kerekezze körbe Bükfürdőt!

A kerékpározás szerelmesei megújult kerékpárutakon fedezhetik fel Bükfürdőt és környékét, a vállalkozószelleműek 6 különböző, újonnan kijelölt útvonalon járhatják be a vidéket.

BÜKFÜRDŐ THERMAL & SPA

Szponzorált tartalom

A cikk Bük Város Önkormányzatának támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik