Virágzó vidékünk

Nemzeti kincsekkel gyarapodott a Batúz-tanyai ménes

Kozma Attila/Batúz-tanya Természetvédelmi Kezelési Központ
Kozma Attila/Batúz-tanya Természetvédelmi Kezelési Központ
Az állatok jelentős genetikai értéket képviselnek.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 14 furioso-north star fajtájú lovat vásárolt az év elején Romániából. Céljuk a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzetben lévő Batúz-tanyán tartott furioso-north star ménes vérvonalának javítása volt, írja Gál Renáta, a BNPI Területkezelési és Birtokügyi Osztály természetvédelmi referense a bnpi.hu oldalán.

A furioso-forth star – vagy ahogy legtöbben ismerik, mezőhegyesi félvér – egy Magyarországon kitenyésztett, 2004 óta nemzeti kinccsé nyilvánított lófajta, aminek kialakulása 1841-ben kezdődött el. Mind katonai felhasználásban, mind mezőgazdasági hasznosításban igen kedvelt fajta volt.

Kapcsolódó
Lélekemelő videón, ahogy hónapok után kihajtják a ménest a hortobágyi pusztába
Először a 2-3 éves kancák mehettek ki, hogy újra megszokják a szabadságot.

A következő száz évben a történelmi események következtében fejlődése és elterjedése többször törést szenvedett. Az I. világháború utáni román megszállás során Mezőhegyesről sok, értékes lovat elvittek. Szerencsére a megszerzett lovakat eredeti jellegüknek megfelelően kezelték és tenyésztették tovább, és az eredeti megjelölést, számozást is alkalmazták, így a ma Romániában található mezőhegyesi félvérek, a fajta szempontjából fontos genetikai értéket képviselnek.

Az 1980-as évek végén a hagyományos magyar fajtájú lovakat genetikailag és fenotípusosan különválasztva újra tenyészteni kezdték. Jelenleg 500 tenyészkanca és 80 tenyészmén alkotja az állományt, ami igen alacsony egyedszámnak számít. A mezőhegyesi félvért ezért a védett őshonos állatfajták közé sorolják

– fogalmaz a szakember.

2020 végén sikerült ritka, 1. számú eredeti mezőhegyesi kancacsaládba tartozó egyedeket felkutatni – amelyek származása az 1700-as évekig, visszavezethető – és ezeket 2021. januárjában megvásárolni.

A furioso lovak bár még csak elkülönítve, de már egy kisebb karámban élvezhetik a jó időt. Fokozatos beszoktatást követően, az első kihajtásra már ők is csatlakozhatnak majd a méneshez. 

A tervek közt szerepel, hogy a lovak az idén megrendezésre kerülő állattenyésztési kiállításon a fajtát képviselik majd.

Kapcsolódó
Világörökség lehet a lipicai lótartás, a solymászat és a magyar vonós zenei hagyomány
A most felterjesztett örökségek listára vételére 2021 decemberében kerülhet sor.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik