Virágzó vidékünk

Tovább szépül a sümegi vár

MTI/H. Szabó Sándor
MTI/H. Szabó Sándor

Mintegy 1,1 milliárd forint központi támogatással újul meg a sümegi vár keleti szárnya, a kápolna és a Köves-bástya közötti rész. A felújítási és rekonstrukciós munkálatok a tervezett ütemben, jól haladnak, írta a Veol.

A turisztikai célú várfejlesztés a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram keretében, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjával valósul meg.

Kapcsolódó
Ilyen, amikor ködbe borul Sümeg vára - Bámulatos videó
Ritkán látni szebb felvételeket, mint amit Mészáros Norbert készített a köd lepte sümegi várról.

A beruházás keretében megújulnak, illetve plusz egy szintet kapnak a keleti szárny udvari épületei a Köves-bástyától a kápolnáig. A földszinten megújul a várnagyház, a kaszárnya, a középkori konyha, a sütőház, a kovács- és bognárműhely, felépül a Csabi-torony, zsindellyel fedett gyilokjárót építenek az északkeleti fal teljes hosszában.

Kijavítják a veszélyes állapotú falköpenyeket, és a várudvaron található vízgyűjtő ciszterna falai is megemelkednek. Az elkészült épületek interaktív kiállításoknak, előadásoknak adnak majd otthont, itt folytatódhatnak az élő történelemórák és a régi mesterségek felelevenítésére kialakított bemutatók.

A műemlék-rekonstrukciót a hosszú távú fejleszthetőséget figyelembe véve úgy tervezték meg, hogy amennyiben – és erre már vannak előkészületek – a vár- és kastélyprogram következő ütemében a nyugati püspöki palotaszárny újjáépítése is megvalósul, a sümegi vár szinte teljes pompájában, eredeti méreteit megközelítve fogadhatja majd a látogatókat.

Kapcsolódó
Esti fényben tündököl a Balaton-felvidék büszke vára
A Sümegi Vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje, amelyről pazar drónfotókat készített Mészáros Norbert.
Olvasói sztorik