Meglepő lakókra bukkantak a Diósgyőri várban

A madárfiókák remekül vannak, már a repülést gyakorolják.
Kapcsolódó cikkek

Meglepő lakókra bukkantak a Diósgyőri vár felújításán dolgozó kivitelezők néhány nappal ezelőtt. Magyarországon védett macskabaglyok, egy tojó és három fióka lapultak egy régi, részben elfalazott szellőzőben, amit a munkások a vár délkeleti bástyájának állványozása közben vették észre, írja a minap.hu.

Kapcsolódó
Megóvhatók a saját tükörképükkel harcoló megzavarodott madarak
A Magyar Madártani Egyesület szerint a jelenség a tükröződő felületek eltakarásával, a külső visszapillantó tükrök behajtásával, függönnyel megelőzhető.

A felfedezés után azonnal értesítették a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát, az ő jelzésükre érkeztek ki a várhoz a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának munkatársai.

A helyszínen megállapítottuk, hogy Magyarországon védett macskabaglyokról van szó. Az elmúlt egy hét során két fióka már ki-kirepül az üregből, csak egy kisbagoly tartózkodik folyamatosan bent. Ebből arra következtetünk, hogy az anyuka gondoskodik róluk, táplálja őket

– mondta a portálnak a Bükki Nemzeti Park a helyszínen járt természetvédelmi őre.

Felmerült a bagolycsalád kimentése, de rövid tanácskozás után az a döntés született, hogy amennyiben a kivitelező segít abban, hogy a fiókák a költőüregben maradjanak, és annak elhagyásáig őket ne zavarják munkálatokkal, akkor nem mozdítják a madarakat.

wikipedia.hu

Az anyjuk ugyanis lényegesen gyorsabban tudja megtanítani őket az önálló életre, mint a madármentő állomás munkatársai

– mondta Barta Zsolt a BNPI munkatársa.

A kivitelező munkatársai partnerek voltak a bagolymentő akcióban.

Mivel fokozottan védett állatfajról van szó, természetesen eleget tettünk a nemzeti park kérésének, és a következő hetekben, amíg a baglyok még itt vannak, nem végzünk bontási munkálatokat a délkeleti bástyánál

– jelentette ki Stupeczky Attila építésvezető.

Kapcsolódó
Érzelemdús természetfilm madarakról és madármentőkről
"A madárnak nincs arca a fájdalom kifejezésére." (Fekete István)