Virágzó vidékünk

Különleges könyvtárral büszkélkedik a háromtornyú falu

bódi katalin
bódi katalin
A Balaton-felvidéki Mencshely nyugodt környezete ideális pihenési és kikapcsolódási lehetőséget kínál.

Tüneményes kis falucska a vázsonyi síkság és a Balaton-felvidéki hegyek találkozásánál elhelyezkedő Mencshely, ahonnan alig tíz kilométerre található a Balaton.

bódi katalin

Az alig 200 lélekszámú Mencshelyet háromtornyú falunak is nevezik, mert három felekezetnek magasodik temploma a településen.

Kapcsolódó
Szigliget már az első látásra is szerelem
Nem véletlenül tartják a Balaton egyik leghangulatosabb településének.

Bár Mencshely nem szerepel a turisztikai szakkönyvek címoldalán, a nyugodt környezet ideális pihenési és kikapcsolódási lehetőséget kínál. A templomokon kívül két látványossággal büszkélkedhet a falu.

Falumúzeum

A volt iskola épületében rendezték be régi használati eszközökkel,  fényképekkel, iskolaszerekkel a község múltját idéző kis múzeumot. Különlegessége a helyi csipkeverő asszonyok munkáinak, valamint a melléképületben a szőlőtermesztéshez és borkészítéshez használt  régi gépek bemutatása.

Mencshelyi csipke

Az egyik hagyományos mencshelyi háziipari tevékenység a vert csipke készítése. A mencshelyi asszonyok az 1940-es években tanulták meg a vert csipke készítését, majd a háború utáni évtizedre tehető a csipkekészítés virágkora. 1994-ben szakkört indítottak és a következő években megalakult a Mencshelyi Csipkeverő Hagyományokat Ápoló Baráti Kör. Munkájuknak köszönhetően Mencshelyet is felvették arra a listára, amely azokat a településeket tartalmazza, ahol ma hagyományos csipkét készítenek Magyarországon.

Kossuth-kilátó

A Balaton-felvidék egyik legszebb panorámáját nyújtó kilátóját 1962-ben építették Dörgicse és Mencshely között félúton, a Halom-hegyre. 399 méterével ez a környék legmagasabb pontja, így valóban csodálatos látvány tárul a látogatók elé.

bódi katalin

A kilátót 2015-ben teljesen újjáépítették, és a közelében kialakították a 2 kilométer hosszú Vulkán tanösvényt, amely a Halom-hegy kialudt vulkáni kúpjának történetét, geológiai sajátosságait és élővilágát mutatja be.

bódi katalin

Ami pedig még a falu büszkesége, az a helyi buszmegállóban kialakított köyvtár, illetve olvasósarok, ahonnan bárki ingyenesen elvihet könyvet, vagy rakhat bele olvasnivalót.

bódi katalin

Bódi Katalin fotós a napokban kirándult Mencshelyre, és gyönyörű fotókat készített a hely hangulatáról.

Kapcsolódó
Csipetnyi Toszkána a Balaton-felvidéken: Monoszló, a nyugalom völgye
Az alig 100 fős falu egyik legnagyobb vonz­ereje a természetközeliség.
Olvasói sztorik