Virágzó vidékünk

Felújítanák a kisvasutat az alföldi madárrezervátumban

Facebook
Facebook
Megújulhat a vasúthálózat is, melynek egy szakaszán kisvasút jár majd.

Nagy léptékű fejlesztés előtt áll a Csanytelek–Tömörkény–Baks által közrefogott terület tórendszere. A terület a  Kiskunsági Nemzeti Park Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetéhez tartozik, jellegzetes növény- és állatvilággal rendelkezik, különösen a madárvilága gazdag: több mint kétszáz madárfajt figyeltek meg itt, ezek közül száz fészkel is a területen, írja a delmagyar.hu.

Kapcsolódó
Megnyitotta kapuit a szegedi füvészkert
A vendégeknek nem mindennapi élményt nyújthat a Dél-Amerika trópusain honos pillangók megfigyelése.

A tórendszer egyben madárrezervátum: itt gyűlnek össze, pihennek és táplálkoznak a Magyarországon átvonuló réce- és li­bafélék, a tó nádasaiban hazánk összes gémféléje költ, de rengeteg nyári lúd is, az átvonuló tőkés récék száma pedig néha eléri a húsz-harmincezret.

A terület fejlesztésével a tu­­rizmust élénkítenék: a természeti értékek környezetbarát, fenntartható módon történő bemutatása, valamint az aktív és ökoturisztikai attrakciók fejlesztése érdekében a projektre szánt 849 millió forintból a tavak körüli vasúthálózat újulhatna meg, melynek nagy része tönkrement az évtizedek alatt.

A megújított szakasz egy részen kisvasút jár majd. Emellett turistákat kiszolgáló létesítmények, pihenőhelyek is készülnek. A projekt megvalósítását a Kiskunsági Nemzeti Park szakmai közreműködésével végzik majd el.

Nagyon fontos számunkra turisztikai szempontból ez a beruházás, mert összhangban áll az elképzeléseinkkel. A tervek szerint egy kerékpárútvonal fogja majd összekötni az ópusztaszeri emlékparkot és a Csaj-tavat, ez pedig a mi településünkön is áthalad, erre szeretnénk építeni

– nyilatkozta Erhard Gyula, Csanytelek polgármestere.

A településen több turisztikai célú beruházás is körvonalazódik: a Tiszán egy csónakleeresztőt építenek, magánberuházásként egy kishajókikötő készül, ehhez közel pedig egy pihenőhelyet alakítanak ki a gáton az Eurovelo kerékpárút mellett.

Szeretnének megvalósítani egy falumúzeumot, és egy informatikai múzeumot is.

Kapcsolódó
Hazánk tíz kevésbé ismert csodájával köszöntjük a Magyar Természet Napját
Május 22. a természeti értékeink iránti tiszteletet szimbolizálja, amikor mindannyiunk közös kincsét, és jólétünk zálogát ünnepeljük: a természetet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik