Virágzó vidékünk

Megnyitotta kapuit a szegedi füvészkert

Szegedi Tudományegyetem Füvészkert/Facebook
Szegedi Tudományegyetem Füvészkert/Facebook
A vendégeknek nem mindennapi élményt nyújthat a Dél-Amerika trópusain honos pillangók megfigyelése.

Az elmúlt hónapokban jelentős fejlesztések zajlottak a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, ami most újra várja a látogatókat.

A botanikus kert a járvány miatti kényszerű zárvatartás ideje alatt egy multifunkcionális épülettel, újraaszfaltozott utakkal, felfrissített japánkerttel, azon belül egy új tori kapuval és egy megújult rendszertani gyűjteménnyel lett gazdagabb. A beruházás költsége mintegy 80 millió forint volt.

Kapcsolódó
Damaszkuszi rózsák, középkori gyógynövények és Costa Rica lepkéi között sétálhatunk Szegeden
A Szegedi Füvészkertben június hónapban virágzik először a virágok királynője, a rózsa, melynek jelenleg mind a 150 fajtája virágzik.

A bejárathoz felhúzott új épületben a pénztár mellett egy büfé, két mosdó, valamint egy terasz is helyet kapott. Ez utóbbi – amikor már a járványügyi előírások lehetővé teszik – különböző tematikára épülő kiállítások vagy a gyermekeknek szánt csoportos foglalkozások helyszínéül szolgál majd

– mondta el az MTI-nek Németh Anikó igazgató.

A botanikus kert megtekintéséhez nem szükséges védettségi igazolvány, a trópusi üvegház azonban egyelőre zárva marad. A maszkviselés az intézmény teljes területén kötelező. A páfrány- és az orchideaházba valamint a lepkekertbe viszont csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be.

Szegedi Tudományegyetem Füvészkert/Facebook

A füvészkert munkatársai a trópusi esőerdőt idéző környezetet varázsoltak az egyik fóliasátor alá. Hogy ideálisak legyenek a körülmények a lepkék számára, a helyiségben magas – 70 százalékos – a páratartalom és 30-35 fok közötti a hőmérséklet. A bábszekrényben lévő bábokból – melyek havonta érkeznek Costa Ricából – folyamatosan bújnak elő a pillangók.

A vendégeknek nem mindennapi élményt jelent a Dél-Amerika trópusain honos pillangók megfigyelése, fotózása. A sétautat bejárva csaknem húsz lepkefaj, 250-300 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a növények között cikáznak, borongósabb időben pedig összecsukott szárnyakkal megpihennek a növények levelein, ágain.

Kapcsolódó
Ilyenek a meghökkentő külsejű, de gyönyörű dísznövények
A földi élet sokszínűségéről mesélnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik