Virágzó vidékünk

Megújul az Aranybulla és környezete Székesfehérváron

okkfehervar.hu
okkfehervar.hu
A tervek szerint kilátóterasz is lesz.

Székesfehérvár még a Szent István Emlékévben, 2013-ban kezdeményezte, hogy méltó módon megemlékezhessen az Árpád-házi királyainkról. Az Árpád-ház Program keretén belül így – sok más újítás és bővítés mellett – megújul az Aranybulla emlékmű és környéke, amelyhez a város már át is adta a munkaterületet a kivitelezést végző cégek részére, írja az okkfehervar.hu.

Kapcsolódó
Elkezdődött a rajzás, szentjánosbogarak világítják be az Alcsúti Arborétumot
A szentjánosbogarak ezernyi fénylő zöld lámpásként repkedve nyújtanak látványosságot.

Nemcsak maga az emlékmű újulhat meg a projekt keretében, hanem végre az Aranybulla környezetét is méltó módon helyre tudjuk állítani a kormányzati támogatásnak köszönhetően. Egy a városbeli, de mégis távolabbi kirándulóhelyet és rendezvényhelyszínt tudunk megteremteni sétaúttal, biciklis pihenővel, kilátóterasszal és parkolóhelyekkel, úgy, hogy az méltó legyen a 2022-es megemlékezésekhez. Bízom benne, hogy a Rendház és a Látogatóközpont mellett a fehérváriak ezt a fejlesztést is örömmel és szívesen használják, látogatják majd

– mondta a tervekről Vargha Tamás, az Árpád-ház Program kormánybiztosa.

A rehabilitáció célja, hogy a jelenleg elhanyagolt és az emlékmű körüli kihasználatlan terület alkalmassá, méltóvá váljon komolyabb megemlékezések rendezésére, a hétköznapokban pedig kirándulóhelyként funkcionálhasson.

okkfehervar.hu

A tervek szerint a Csúcsos-hegyen épül majd az emlékmű köré egy kilátóterasz, amelyhez a dísztérről lépcső vezet fel. Lesz a hegy déli lábánál egy közösségi pihenő- és piknikezőhely, az Árpád-lépcsőt pedig – amely a legrövidebb utat biztosítja majd az emlékműhöz –, egy hangulatos sétaút köti majd össze a kerékpáros pihenővel.

Emellett az újonnan épülő kerékpárúton is megközelíthető lesz a terület, de az autósoknak is kedveztek a tervezők, hiszen 40 férőhelyes, illetve autóbusz számára is alkalmas parkolót is kialakítanak.

Kapcsolódó
3 csodás kastély Fejér megyében, amit érdemes meglátogatni ősszel
Fehérvárcsurgó, Martonvásár és Dég is büszkélkedhet egy-egy páratlan szépségű kastéllyal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik