Virágzó vidékünk

Elkezdődött a rajzás, szentjánosbogarak világítják be az Alcsúti Arborétumot

Getty Images
Getty Images

Hosszas várakozás után hétfőn végre elindul a szentjánosbogár-rajzás az Alcsúti Arborétumban, tájékoztatott róla az intézmény a hivatalos Facebook-eseményben.

Korábban közölték, az Alcsúti Arborétum szakvezetésein minden kérdésre választ adnak a képzett szakvezetők a szentjánosbogarak rajzásával kapcsolatban. A 20 óra 15 perckor, 20 óra 30 perckor és 20 óra 45 perckor induló túrák hossza körülbelül 1-1,5 óra.

Az Arborétumba 21 óráig egyéni látogatóként, szakvezetés nélkül is be lehet menni, azonban kizárólag saját felelősségre, valamint a jegyár ebben az esetben sem változik. Előzetes regisztráció az eseményre nincs.

Azt nem lehet pontosan megmondani, hogy az esemény hány napig tart, hiszen ezt az időjárás és a természet befolyásolja, de természetesen minden aktuális információt közzétesznek a Facebookon és a hivatalos honlapon is.

Miért világítanak?

  • Fényt a luciferin nevű pigment oxidációjával bocsátanak ki, a folyamatot a luciferáz enzim katalizálta. A sugárzott sárga vagy zöld fény hullámhossza 510 és 670 nanométer közötti volt. Nemcsak az imágók, de a lárvák, bábok és tojások is bocsájtanak ki fényt – írja a Wikipedia.
  • A világítás hullámhossza és a felvillanások mintázata fajokra jellemző.
  • Meleg nyári estéken, nedves réteken, erdőkben megfigyelhetjük a fű fölött keringő, s a fűben felvillanó morzejeleket. A szaporodási időszakban és nagy populáció esetén ez mesebeli látványt nyújt.
  • A szentjánosbogarak násza este 9 és 10 óra között zajlik. Az imágók júniustól egészen július végéig láthatók. Június-júliusban van a rajzásuk
  • A nőstény szentjánosbogár a teljes sötétség beálltakor (Magyarországon este 10 óra körül) kapcsolja be lámpását. Általában mozdulatlanul ül a talajon, legfeljebb a növényekre mászik fel, hogy fénye észrevehetőbb legyen. Potrohát néha jobbra-balra csóválja vagy felgörbíti, ez még inkább megkönnyíti a hím dolgát, mely repülve, a fényt figyelve keresi a nőstényeket; hatalmas, lefelé irányuló szeme éppen erre szolgál, és a nőstényt akár 50 méterről is észreveszi.
  • Ha egy élőhelyen több szentjánosbogár faj is előfordul, ott a nőstények csak a számukra „érthető” szignálra válaszolnak. A hímek számára a fény ereje is nagyon fontos információ, melynek jobb láthatósága érdekében a nőstények potrohukat még meg is emelik.
  • Ezek a kódolt üzenetek nagyon fontosak a szaporodási időszakban, figyelembe véve annak rövid, akár csupán 2 hetes időtartamát.

Alább pedig egy kedvcsináló videó a helyszínről még 2017-ből.

Kapcsolódó
Ha nem vigyázunk rájuk, eltűnhetnek - Így gondoskodhatunk a szentjánosbogarakról
Nincs, aki ne szeretne újra a szentjánosbogarak fényében úszni!
Olvasói sztorik