Életmód

Sorozatmaratonnal tisztelegnek a ma 95 éves Sir David Attenborough előtt

Tim P. Whitby/Getty Images
Tim P. Whitby/Getty Images
1926. május 8-án született a világírű természettudós.

Május nyolcadikán ünnepli 95. születésnapját Sir David Attenborough, emiatt hetekre átalakítja a műsorstruktúráját a Spektrum – derül ki a csatorna közleményéből, amit a Kreatívnak juttattak el.

Júniusig minden hétvégén összesen 110 órányi lenyűgöző természetfilm, mellette az univerzum titkait feltáró tudományos jellegű film és sorozat kerül képernyőre.

Attenborough születésnapján, a május 8-9-i hétvégén 10 órányi filmet és sorozatot mutat be a Spektrum a tudós bámulatos, friss munkáiból. Köztük kiemelkedik az „Attenborough – Egy vadregényes élet” című személyes hangvételű egyórás önéletrajzi film, valamint a 2020-ban befejezett „Attenborough csodálatos világa”.

Az „Attenborough – Egy vadregényes élet” bemutatója a természettudós 95. születésnapján lesz, május 8-án. A film David Attenborough nem mindennapi életútját követi nyomon, kezdve az ősmaradványokra „vadászó” ifjútól a műsorvezetői karrierje kezdeti évein át egészen a számtalan újító és előremutató dokumentumfilm megalkotásáig, amelyek a többi közt a 3D és a 4K technológiák úttörő alkalmazásán keresztül megváltoztatták a természettudományos műsorokról alkotott képünket.

Kapcsolódó
David Attenborough szerint most kezdünk ráeszmélni arra, mit tettünk a Földdel
A természettudós újabb rangos elismerésben részesült.

A személyes hangvételű különkiadás végigkíséri Attenborough utazással töltött éveit a Galapágos-szigetektől a kanadai hegyekig. A film eddig soha nem látott módon mutatja be David Attenborough-t, a tudós embert, aki azon túl, hogy kimagasló tudású, egyben végtelenül jó humorú is.

A születésnapi Attenborough-hétvége további filmjei közt szerepel az „Attenborough csodálatos világa”. A filmes a 80-as éveiben hétéves földkörüli útra indult, a filmbe élményeit sűríti a Nagy-korallzátonytól a borneói őserdőkig. A Spektrum ezen a hétvégén levetíti a teljes „Hét világ – egy bolygó” sorozatot is.

Kiderül, hogy a kontinensek egyedi földrajza hogyan alakította a helyiek életét, de megdöbbentően új állati viselkedéseket is elénk tár a sorozat minden epizódja Afrikától az Antarktisz fagyos vizéig.

Kapcsolódó
Sir David Attenborough: Nincs sok időm hátra
A legendás természetfilmes bele se akar gondolni, milyen élet vár a dédunokáira.

Május 15-től is maradnak a természetfilmek a Spektrum műsorán. Június végéig minden hétvégén reggel 9 órakor kezdődnek azok a természetfilmek, amelyek egy-egy vadregényes utazásra és a vadon megismerésére csábítják a nézőket. A sorozatok között számtalan BBC alkotás is szerepel, amelyek közül többet David Attenborough neve fémjelez.

Az élővilág mellett májusban és júniusban a világegyetem is főszerepet kap, így május 17-től minden nap este 8 órakor galaktikus utazásra invitálja az érdeklődőket a csatorna. A tematikus időszak a „Túl a Földön” című 2020-ban készült sorozat televíziós premierével indul. Az ismeretterjesztő műsor az emberiség helyét kutatja az univerzumban, bámulatos képi megoldásokkal, egészen addig, hogy a jövőnkben a Mars vajon milyen szerepet kap az életünkben.

Kapcsolódó
Sir David Attenborough nem tér vissza az Instagramra
De ha valaki postai úton levelet küld neki, arra szívesen válaszol.

Aki ismeri Sir David Attenborough világhírű dokumentumfilmes munkásságát, tudja, hogy már az 1950-es évektől jelenteti meg egymás után remekműveit, amelyek a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején már a vasfüggönyön túl, többek között hazánkban is nagy sikert arattak. Leghíresebb alkotása talán a kilenc epizódos Élet sorozat.

Attenborough egyébként polihisztor, aki filmjei mellett könyveket ír, narrátorként működik közre más természetfilmesek munkáiban, évtizedekkel ezelőtt a BBC programigazgatója is volt. Az Order of Merit tagja, amely a legmagasabb brit polgári kitüntetés birtokosait tömörítő, 24 fős, igencsak exkluzív csoportosulás.

Kapcsolódó
Torokszorító, mégis reményt kelt David Attenborough tanúvallomása
Kijózanító pofonnal ér fel a világhírű természettudós új filmje.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik