Életmód

Torokszorító, mégis reményt kelt David Attenborough tanúvallomása

Sir David Attenborough nevét aligha kell bárkinek bemutatni. A világhírű természettudós az elmúlt évtizedekben korszakalkotó dokumentumfilmekkel kápráztatta és gondolkodtatta el a világot, ezúttal viszont olyan ébresztőt fújt, mint korábban még soha.

Sir David Attenborough: Az Édenkert nincs többé!
A 92 éves természetfilmes éles hangú kritikát fogalmazott meg a davosi Világgazdasági Fórumon.

A Netflixen október 4-től elérhető, Egy élet a bolygónkon (A Life on Our Planet) című szűk másfél órás film, mely Attenborough 94 évének tanúvallomása arról, honnan jutottunk el hová, hogyan romboltunk le a természetet körülöttünk, és milyen visszafordíthatatlan következményei lesznek, ha nem cselekszünk azonnal.

Attenborough emlékeztet, a Föld évmilliárdos történetében több kihalási esemény is történt, az ökoszisztéma pedig valamilyen formában idővel ismét helyreállt. Abban biztos, bárhogy is legyen, a természet utat tör magának, de az emberiségről ez már nem mondható el ilyen határozottan.

Az új dokumentumfilm minden korábbitól eltér abban az értelemben, hogy a természettudós ezúttal a saját életútjából meríti a példákat. Általában megszokott nyugodt hangneme szinte végig vészjósló, a narráció pedig bármilyen letargikus is helyenként, az első perctől az utolsóig leköti a nézők figyelmét.

Attenborough hosszasan sorolja azokat a hibákat, amiket az emberiség elkövetett, és amiken már nem lehet változtatni. Olyan összefüggéseket tár elénk, amikre a hétköznapokban egyáltalán nem gondolnánk, de a képsorokat látva mégis mindenkiben lelkiismeretfurdalás támad, mit veszünk el a következő generációtól.

Sir David Attenborough: Nincs sok időm hátra
A legendás természetfilmes bele se akar gondolni, milyen élet vár a dédunokáira.

Az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörője csernobili hasonlattal él. Mint mondja, az ukrán atomkatasztrófa emberi mulasztások sokaságának tudható be, és ugyanez zajlik most a természetben, csak nagyobb volumenben. Ha nem vigyázunk, akkor bolygónk jelentős része ugyanúgy lakhatatlanná válik, mint Csernobil és környéke.

A film felépítése tőle megszokhatóan tényleg zseniális, mert egyre nagyobb szorongást, feszültséget kelt a nézőkben, majd mire ez kiteljesedik, előáll a megoldásokkal. Szerinte ha most cselekszünk és az általa felvázolt tervnek megfelelően járunk el, akkor gyermekeink és unokáink is úgy vehetik ki részüket a természet csodájából, mint ahogy azt ő is tette. Remény van, csak meg kell ragadni.

A dokumentumfilm költői kérdéssel zárul: kinek kell még ezt látnia? Ha ránk hallgatnak, mindenkinek.

Sir David Attenborough: Az Édenkert nincs többé!
A 92 éves természetfilmes éles hangú kritikát fogalmazott meg a davosi Világgazdasági Fórumon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik