Életmód

Ha nem vigyázunk rájuk, eltűnhetnek – Így gondoskodhatunk a szentjánosbogarakról

A gyerekek figyelmét mindig is lekötötte és ámulattal tudják nézni a nyár esti órákban felröppenő szentjánosbogarakat.

Sajnos napjainkra a méhekhez, kétéltűekhez és lepkékhez hasonlóan a számuk nekik is megcsappant. Bár a pontos okát nem ismerjük, hipotéziseket azért tudunk állítani a problémával kapcsolatban: élőhely elvesztése, mérgező vegyi anyagok (főleg a vizet szennyező, ahol a szentjánosbogarak kikelnek), fényszennyezés.

Fotó:inhabitat.com
Fotó:inhabitat.com

Mi az a fényszennyezés?

Fényszennyezésnek nevezzük az éjszakai égbolt mesterséges fényforrásokkal történő energiapazarló és környezetkárosító megvilágítását. Az emberi és technikai civilizáció fejlődése miatt a városok által kibocsátott fények közvetlen környezetkárosító tényezővé váltak.

A legtöbb szentjánosbogár lárvaként rothadó fákban, az erdő talaj szintjén vagy esetleg patakok, tavak mellett élnek. Ahogy megnőnek, elhagyják születési helyüket –a legtöbb faj megtalálható mezőkön, erdőkben és mocsarakban. Az általuk kedvelt környezetük tehát a meleg és párás víz melletti terület.

firefly

Mivel az emberi népesség folyamatosan nő, így egyre több és több természetes élőhelyét pusztítjuk el a szentjánosbogárnak, hiszen az erdő fáiból papír vagy építőanyag lesz, terjeszkedés gyanánt a mocsarakat felszámolják, a rétekből pedig mezőgazdasági földek lesznek.

Ez a pusztítás csak abban az esetben állítható meg, ha pálfordulást hajtunk végre és innentől kezdve más módon élnénk.

Emellett még a szentjánosbogarak élete veszélyben forog a már említett fényszennyeződéstől is.

A nőstények és a hímek az izzóik világításával kommunikálnak egymással

Így találják meg társaikat, tartják távol a betolakodókat és határozzák meg területüket.

Kutatások szerint a lámpák –például a közvilágítás, házak fényei, az autó fényszórói- megnehezítik a párzásaikat, ugyanis a nőstények természetes fénye alulmarad a mesterségessel szemben…

Fotó: mnn.com
Fotó: mnn.com

Amíg számos helyen a számuk csökken, addig akadnak olyan tájak, vidékek, ahol egyre jobban nő a vonzerejük. Remek példa erre Kína, ahol az egyik város, név szerint a Hubei tartományban található Wuhan parkjába szentjánosbogár bábokat hoztak, hogy a kolónia állományát helyrehozzák.

Íme egy lenyűgöző videó, ami felidézheti gyermekkorunk élményeit.

Ha tényleg azt akarod, hogy ezek a világító kisbogarak ne csak az emlékeinkben őrizzék a fényt, hanem a valóságban is világítsanak, akkor az otthonod próbáld meg szentjánosbogár barátiabbá tenni:

  • A nap folyamán az éjszakai felnőtt szentjánosbogarak a fűben, bokrokon pihennek. Hagyjuk meg élőhelyüket.
  • Szentjánosbogarak nedves területeken élnek, különösen szeretik a nedves rétet, erdő szélét, mezőgazdasági területeket valamint a tavakat, mocsaras területeket. Óvjuk ezeket.
  • A szentjánosbogár nagyon szereti a virágokat. Bár nem nagy étkű, de fő táplálékforrása a pollen és a nektár. Ültessünk minél több virágot környezetünkben!
  • Ezek a piciny rovarok igen félénkek és zavarja őket a fény. Még a teraszunk lámpái is elriasztják őket.
  • Igen, a gyerekeknek lehet, hogy örömet szerez egy-egy bogár üvegbe tétele, de ne kockáztassunk. Nagy traumát okoz minden szentjánosbogárnak és akár a pusztulását is okozhatja. Csodáljuk őket a természetes környezetükben. Repüljenek szabadon!

Szerző: Kovács Ádám

Olvasói sztorik