Virágzó vidékünk

Önbecsülést és reményt ad a fogyatékkal élőknek a csokimanufaktúra

Első születésnapját ünnepli a Kék Madár Alapítvány által megálmodott manufaktúra.

Lassan egy éve, hogy megnyitott a szekszárdi Kék Madár Alapítvány által megálmodott BeSweet Csokoládémanufaktúra, ahol megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő munkavállalók készítenek prémium csokoládékat. Az indulás óta nagyot fordult a világ az ott dolgozókkal: amellett, hogy számos új készséggel lettek gazdagabbak, ma már ők is elhiszik magukról, hogy többre képesek, olvasható a manufaktúra közleményében.

Kapcsolódó
Gasztronómiai Oscart kapott a magyar csokimanufaktúra pralinéja
Két londoni díjat is bezsebelt a tökmagos-áfonyás finomság.

Vannak olyan embertársaink, akiknek nemcsak koronavírus idején, hanem egész életükben korlátozott lehetőségük volt arra, hogy azt csinálják, amiben igazán jók. Értük nyitotta meg kapuit tavaly júliusban a szekszárdi BeSweet Csokoládémanufaktúra, amely 18 megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élő embernek adott lehetőséget egy teljesebb életre.

Ami sokaknak „csak egy munka”, az a BeSweet munkavállalóinak egy valóra vált álom: az üzemben átélt sikerélmények hatására ma már mindannyian tudják, hogy jóval többre képesek, mint amit korábban gondoltak magukról.

Képzeld Andreám, már le tudom írni a BeSweetet! Minden este beírom a Google-ba a BeSweetet és megnézem a honlapot. És már tudom fejből, hogy kell írni

– mesélte nagy örömmel Erzsike, az üzem egyik dolgozója Mészáros Andreának, a BeSweet ügyvezetőjének.

A BeSweet Csokoládémanufaktúra egy kihívásokkal teli időszakban indult útjára, mégis rövid idő alatt előkelő helyet szerzett magának a gasztroturizmus hazai térképén: a koronavírus hatására sokan választották utazási célpontjuknak Szekszárdot és keresték fel a látogatóközpontot a tavalyi évben.

A helyszín  hamar a táborozó gyermekek, valamint a környéken kiránduló családok kedvence lett – olyannyira, hogy a korlátozások bevezetése előtt már-már megszokott volt, hogy néhány óra alatt elfogytak a csokoládékészítő workshopokra szóló jegyek.

A BeSweet Csokoládémanufaktúra népszerűsége egészen új kapukat nyitott az ott dolgozók előtt: álmukban sem gondolták volna, hogy munkájuknak köszönhetően egy nap a televízióban láthatják magukat viszont, vagy, hogy sok-sok ember előtt beszélhetnek nyilvánosan. Ahogyan azt sem, hogy még a boltban is megállítják majd őket, hogy meséljenek az üzemről.

Most már bátran merek mesélni. Régen nem ilyen voltam. Nem mertem semmit bátran mondani másoknak, de most már ez sem esik nehezemre

– mondta Éva, a BeSweet Csokoládémanufaktúra egyik dolgozója, amikor arról kérdezték, miben változott a leginkább.

Az üzem munkatársainak minden okuk megvan az ünneplésre, hiszen hosszú idő után először újra együtt lehetnek.A koronavírus ugyanis nemcsak a BeSweet népszerű workshopjait és rendezvényeit lehetetlenítette el, hanem a mindennapi működés elé is komoly akadályokat gördített: az üzem egy időre bezárt, majd csak időszakosan működött korlátozott létszámmal, amit különösen nehezen viseltek a dolgozók, hiszen átmenetileg megszűnt számukra a megszokott társaság és munka.

Bár számos megpróbáltatással néztünk szembe működésünk első évében, mégis sok-sok szép emléket őrzünk az elmúlt 12 hónapról. Indulásunk óta összesen 30 terméket dobtunk piacra és elindítottuk webshopunkat is, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend. De a legfontosabb eredmény, amit elértünk az mégis az, hogy dolgozóink önbizalmat merítettek sikerélményeikből és közösen képesek voltunk átvészelni ezt a rendhagyó helyzetet, ami még jobban összekovácsolta a már így is szuper kis csapatunkat. Munkavállalóink példaértékű türelemről és optimizmusról tettek tanúságot a várakozási idő alatt, ami miatt nagyon büszkék vagyunk rájuk

– nyilatkozta Mészáros Andrea, a BeSweet Csokoládémanufaktúra ügyvezetője.

Annyi bizonyos, hogy új termékekből, rendezvényekből és lelkesedésből a továbbiakban sem lesz hiány: a BeSweet Csokoládémanufaktúrát működtető Kék Madár Alapítvány azt a célt tűzte ki maga elé, hogy még élményközpontúbbá teszi a látogatóközpontot a jövőben, de a tervek között szerepel még a viszonteladói bázis kiszélesítése is.

Akik szeretnék megtapasztalni, mekkora odaadással és igyekezettel készülnek a csokigyár ínycsiklandó termékei, azoknak érdemes lesz felkeresniük a látogatóközpontot július 5. és 11. között, amikor is számos kedvezménnyel és programmal várják az érdeklődőket a BeSweet egyéves születésnapja alkalmából.

Kapcsolódó
Az étcsokoládé 7 meglepően jótékony hatása
Bizonyítottan jó, ha jó csokit eszünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik