Virágzó vidékünk

A hortobágyi puszta bekerülhet a világ csendes helyei közé

MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László
MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László

Egyre ritkábbá válik a természetes csend, amikor semmi mást nem hallani magunk körül, csak a természet zaját. Az ember által okozott morajlások még a nemzeti parkokban és a Jeges-tenger mélyén is hallatszanak, aminek aggasztó következményei vannak.

Kutatások szerint a zajszennyezettség szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, valamint mentális problémákhoz vezethet, míg a vadon élő állatoknál megzavarhatja a tájékozódási képességet, a párzási rituálékat, az egymás közti kommunikációt és kirívó esetben halláskárosodást is okozhat.

Egyre kevésbé vagyunk képesek hallgatni a természetet zajszennyezettség nélkül

– mondta a CNN-nek Matt Mikkelsen, aki a Quiet Parks International nonprofit szervezet tagjaként szeretné összegyűjteni a világ utolsó csendes helyeit.

A listára nem egyszerű felkerülni, a kritériumrendszer meglehetősen szigorú. Ilyen például az a feltétel is, hogy az adott területen 15 percenként maximum egy hang lehet hallható emberi forrásból.

A szervezet jelenleg 260 potenciális csendes hely feltérképezését végzi. A honlapjukon megtalálható tájékoztatás szerint Magyarországról egyedüliként a hortobágyi puszta van ott a jelöltek között. 

MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Csapatuk a helyszínen készít hangfelvételeket és adatelemzést. Figyelembe veszik, hogy a környéken mennyire forgalmas a légi és a közúti közlekedés, valamint azt is megvizsgálják, van-e esetleg olyan iparág, amelyek zavart okozhatnak. Ilyen lehet többek közt a bányászat.

Mostanáig mindösszesen egyetlen csendes helyet hitelesítettek az Amazonas ecuadori részén, a Zabalo folyó partjainál, valamint két városi csendes parkot is, egyet Tajvanban, egyet pedig Londonban. Utóbbiak esetében egyébként kicsit finomítottak a feltételrendszeren, hiszen értelemszerűen egy városban nem lehet teljesen nullára csökkenteni a zajszinten.

A világ az elmúlt években egyre hangosabb volt, a városokban megnőtt a közlekedő autók száma és egyre több repülőt állítanak forgalomba. A koronavírus-járvány idején viszont volt egy átmeneti csendesebb időszak, hiszen a légiközlekedés 60 százalékkal esett vissza. Európai tudósok szerint az emberek által keltett zajok mennyisége 50 százalékkal zuhant vissza, miután sok országban zárlatot rendeltek el.

Mikkelsen szerint csodálatos dolog volt újra hallani a világot zajszennyezés nélkül, és az emberek újra közelebb kerültek a természethez. A járvány kezdete óóta jelentősen megnőtt a jelöltek száma is. Remélik, hogy ezzel felhívják a figyelmet, mekkora jelentősége lenne lecsendesíteni a bolygót.

Kapcsolódó
Látványos film készült a hortobágyi pusztáról
Az alkotásban szerepet kapnak őshonos háziállataink, a védett növény- és állatfajok sokasága, és a tájképi, kultúrtörténeti és néprajzi értékek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik