Virágzó vidékünk

Bámulatos fotók a puszta őszi ünnepéről

derencsényi istván
derencsényi istván
Ennyien még soha nem voltak a Dömötör-napi behajtási ünnepen a Hortobágyon.

Áthajtották a rackajuhokat a Kilenclyukú hídon vasárnap délután a Hortobágyon a Szent Dömötör napi behajtási ünnep és darufesztiválon. A puszta őszi ünnepén több ezer ember vett részt; zsúfolásig megtelt a vásártér, a nagycsárda és a híd környéke, a víziszínpad nézőtere és a Hortobágy folyón átívelő gyalogoshíd, írta az MTI.

Kapcsolódó
Megválasztották a Hortobágy fotósát
A Hortobágyról és mindennapjairól készült fotóival napról-napra elkápráztatja a puszta élete iránt érdeklődőket.

A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, a Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek. Az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen azok már nem találnak táplálékot a határban.

derencsényi istván
derencsényi istván

Szent Dömötör a pásztorok egyik legismertebb védőszentje az Alföldön, a legelő haszonállatok behajtása az ő neve napjához kapcsolódva történt. A behajtáshoz, vagy más néven beszoruláshoz kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetése is. Dömötör napjának megünneplése, a “dömötörözés” a pásztorok körében mindig is nagy eseménynek számított, amelyre már jó előre készültek a csárdában vagy az úgynevezett pásztorházban, s akár több napon át mulattak, pásztorbált tartottak.

derencsényi istván
derencsényi istván

A Hortobágyi Nonprofit Kft. pásztorai – csikósok, gulyások, juhászok – még ma is őrzik a nyájakat, gulyákat, járnak a ménes után, csakúgy, mint 100-150 évvel ezelőtt. Kiemelt szerepet vállalnak a világon egyedülálló, még napjainkban is élő pásztorkultúra hagyományainak ápolásában, a népi viselet és kézművesség fenntartásában, a pásztortársadalom nemzedékeken átívelő tudásának megőrzésében.

derencsényi istván
derencsényi istván

A behajtási ünnepen ezúttal is ott voltak a karikás ostoraikat csergető csikósok, a Hortobágy örökös pásztorai, a pusztaötös, de körbehajtottak a felvonulási téren a különféle lovas-, szürkemarha- és bivalyfogatok, illetve -szekerek is.

derencsényi istván
derencsényi istván

A Szent Dömötör napi behajtási ünnephez csatlakozva idén is megrendezte a darufesztivált – bár színpadi programok nélkül – a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP). A daru a HNP jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye.

derencsényi istván
derencsényi istván
derencsényi istván

Az augusztus 20-ai hídivásárhoz hasonlóan ezúttal is megtelt árusokkal a hortobágyi vásártér, ahol a helyi önkormányzat országos kirakodóvásárt rendezett.

Kapcsolódó
Dömötör ma megmutatja, mennyire lesz hideg a tél
Október 26-ikát juhászújévnek is nevezik a néphagyományban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik