Virágzó vidékünk

Dámvadak barcogásától hangosak a magyar erdők

MTI/Kovács Attila
MTI/Kovács Attila

Amikor a gímszarvasok násza véget ér, akkor kezdődik erdeinkben a dámvadak üzekedése, ami októbertől november közepéig tart.

A dámvad (Dama dama) a gímszarvasnál valamivel kisebb szarvasféle, szőre jellegzetesen pettyezett, bár – főként vadasparkokban – több színváltozata előfordul. Téli szőrzete vastag és durva, rendszerint sötét színű. Bár valaha élt ősei Közép-Európában is elterjedtek voltak, a legutóbbi jégkorszak során a Földközi-tenger térségébe szorultak vissza.

Hazánkba “parkvadként” telepítették be, mára az ország szinte egész területén előfordul vadon, csak a magasabb hegyvidékekről hiányzik – írta weboldalán a Magyar Madártani és Természetvédemi Egyesület.

MTI/Kovács Attila

A bikák minden évben új, lapátszerűen kiszélesedő agancsot fejlesztenek, és ilyenkor egy talajba kapart sekély, 1-2 méter hosszú, 10-30 centi széles gödörnél, a “barcogóteknőnél” hívják a teheneket szagukkal és jellegzetes, gurgulázó hangjukkal, melyet hangutánzó szóval barcogásnak nevezünk.

MTI/Kovács Attila

A vemhesség 230 napig tart, az ellések zöme május-július folyamán zajlik le. Egy tehénnek egy utódja születik, amelyet 3,5-4 hónapig szoptat.

Kapcsolódó
Gyönyörű fotók a dámszarvasok szerelmi életéről
A dámbikák között is folynak párharcok, de nem olyan súlyosak, mint a gímszarvasoknál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik