Libegőt álmodtak a kisvasút mellé a Mecsekben

A „Megújuló Mecsek” program elemeiről a helyi lakosok véleményét is kikérik.
Kapcsolódó cikkek

„Megújuló Mecsek” program keretében valósulhatnak meg a Mecsekre és Mecsekoldalba tervezett fejlesztések a következő években, melyeket több körös lakossági és szakmai egyeztetés keretén belül véglegesítene Pécs város városvezetése, írta meg a pecsma.hu.

A projekt több, helyiek által használt területre terjed ki, mint a Misina-tető, a volt Vidámpark, a Mandulás kemping, valamint ide tartozik még a mecseki parkerdőt érintő közösségi közlekedési lehetőségek fejlesztése is.

Kapcsolódó
25 évesek a Mecsekerdő erdei iskolái
1996 tavaszán az állami erdőgazdaságok sorában az elsők között hozták létre erdei iskoláikat.

A bemutatott tervekről a helyi lakosok is véleményt formálhatnak majd 2022 első hónapjaiban online formában.

A volt Vidámpark területének felhasználására több terv is született

Arról, hogy melyik valósuljon meg, a pécsiek dönthetnek majd.

A jelenleg még magántulajdonban lévő Mandulás kemping használatára és a Mecsek közösségi és turisztikai célú közlekedési megoldásaira is születtek alternatívák, például egy elektromos kisvasút beüzemelése. Ez utóbbi a jelenlegi kötött pályás kisvasút helyett az erdőben és az úttesten is közlekedhetne.

A program keretén belül megvalósulhat a régóta megálmodott mecseki libegő is, aminek az ötlete már több mint fél évszázada felmerült, 2020 óta pedig számos szakértővel folytatott tárgyalást követően kezd kialakulni a lehetősége annak, hogy meg is valósulhat.

A libegő a Niké-szobor melletti parkolóból indulhatna, a Mandulás kemping tetején lehetne egy megállója, a végállomás pedig a Misina lenne. Biciklik és babakocsik szállítására is alkalmas libegőfülkék közlekednének a fenti vonalon.

A „Megújuló Mecsek” program azt a célt szolgálja, hogy helyrehozhassák azt a Mecsekoldal-képet, azokat a látványosságokat és értékeket, amelyeket a pécsiek hosszú évtizedekkel ezelőtt létrehoztak

– mondta Kóbor József, az önkormányzat környezetvédelmi és fenntarthatósági megbízottja.

Kapcsolódó
Megújult a Mecsek ikonikus kilátója
A kilátó már évek óta le volt zárva.