Mozaik

Úton-útfélen rókákba botlanak Pécsen

Getty Images
Getty Images

Újra gyakori vendég a róka Pécs lakott területein, áll a pécsi városháza szerdai sajtóközleményében, amit a Szabad Pécs ismertetett.

A városvezetés az elmúlt időszakban megszaporodott lakossági jelzések alapján írta azt, hogy néhány hete gyakrabban jelennek meg rókák Pécs lakott területein, ami egyébként állításuk szerint évek óta visszatérő jelenség.

Közölték, a napokban például a Magaslati úton, a Tettye téren, a vasútállomás környékén, Gyükés, Donátus, Bálics és Patacs területén láttak rókákat, de a Köztársaság téren és a belvárosban is észleltek egy-egy példányt.

A városháza a dúvadakról azt írta,

kiváló az alkalmazkodóképességük, a városban is feltalálják magukat, és természetes élőhelyük visszaszorulása is lakott területekre űzi őket. A rókák vadállatok ugyan, de nem támadnak, inkább elkerülik az emberrel való találkozást. A rendszeres légi vakcinázásnak köszönhetően pedig Baranyában ma nem ismert a veszettség jelenléte a rókák körében, ám ezzel együtt érdemes nekünk is kerülni velük a kontaktust.

Azt kérték, hogy semmiképpen ne simogassák vagy fogják meg a helyiek az állatokat, utóbbi a szakemberek feladata. Kérnek mindenkit, kerüljék a halott állati test érintését is.

Emlékeztettek, míg a veszettség az állat nyálával, harapás útján terjed, érintéssel olyan bőrbetegségek kerülhetnek át kutyára, esetleg emberre, mint a rühösség, de gombás fertőzések, vagy bolhásság is előfordulhat.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az állampolgárok a közvetlen környezetük tisztán tartásával, a rókák számára lehetséges táplálékot jelentő „éléskamrák” felszámolásával, tudatosabb hulladékgyűjtéssel próbálhatják meg távol tartani lakókörnyezetüktől a ragadozókat.

Szükség esetén a Pécsi Közterület-felügyelet is ki tud helyezni élvefogó csapdákat, de kizárólag csak magánterületen, nyilvánvalóan ott a tulajdonos előzetes beleegyezésével. Ezt lehetséges kérelmezni is, a felügyelet honlapján található elérhetőségek valamelyikén, de csak azoknak, akik biztonságukat, háziállataikat vagy vagyontárgyaikat féltik az állatoktól, és nem tudják őket távol tartani kertjüktől, udvaruktól.

Az így, élve befogott rókákat a közterület-felügyelet munkatársai lakott területen kívül engedik újra szabadon.

Kapcsolódó
Öt kis Vuk pózolt egy fotósnak a Szigetközben
Úgy hasonlítanak egymásra, mint a tojás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik