Mozaik

Tyúkkal a szájában videózták le a rókát egy szentendrei lakótelepen

A ravaszdi a panelházak oldalában osont, ám a vaddisznó is gyakori vendég arrafelé.

Szentendrén, a Puspökmajori lakótelepen, a Hamvas Béla utcában sikerült egy rókát levideóznia Falaki Szabolcsnak. Az észlelés érdekes, de nem egyedi eset, hiszen már több város lakótelepén láttak rókákat. Viszont olyat biztosan nem sűrűn, aki szájában a zsákmánnyal iszkolt el a panelek között. Ez az állat pedig egy méretes tyúkkal tűnik el a lakóházak oldalában.

A film készítője érdeklődésünkre elmondta, hogy a lakótelepen gyakran látnak rókákat, főleg a kora reggeli órákban, de csak egy-egy pillanatra, ahogy elhúzza a csíkot. Viszont Falaki Szabolcs arról számolt be, hogy sokkal gyakoribb esténként a vaddisznó hang a közelből sőt, már a lakótelep ablakai alatt is szoktak túrni, élelmet keresni.

A Szentendrei Médiaközpont még májusban adta közzé az önkormányzat tájékoztatását vadészlelés esetére. Mint írták , abban az esetben, ha gyanúsan viselkedő állatot látunk vagy bejelentést szeretnénk tenni, a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot kell értesíteni, vagy a NÉBIH zöld számán, a 06 80/263-244 telefonszámon szükséges jelezni.

Kérdés esetén a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai is készséggel állnak rendelkezésre a 06 26/598-000 telefonszámon, illetve várják a jelzéseket az informacio@pprt.hu e-mail címen is

– írták.

Fontos tudni, hogy lakott (bel)területen – és annak egy meghatározott körzetében – még vadásztársaság sem lőhet. Mérget végképp nem használhat, hiszen az nem csak a dúvadat ölné meg, vagyis ugyanúgy nem szelektív, mint a gyilkos csapda. Így csakis az úgynevezett élve fogó csapdák használatát kérheti a vadásztársaságtól bárki, amennyiben a telke megfelelő védelméről maga előzetesen hiába gondoskodott.

Ha egy róka foglyul esik, az ingatlan tulajdonosának értesítenie kell a társaságot, aki elszállítja az állatot. Mérget és fegyvert – akár légpuskát – tehát saját telkén sem használhat senki róka ellen, mert ez bűncselekmény

– olvasható a közleményben.

Róka kalandozik Pécs belvárosában
Feltételezések szerint a ravaszdi már egy éve rendszeres látogató a környéken.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Wikimedia Commons/Joanne Redwood

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik