Virágzó vidékünk

Rókák tartják izgalomban Kecskemétet

A város terjeszkedik, a vadak élettere csökken.

Egy Hunyadivárosban élő hölgy számolt be arról, hogy többször látott már rókát a lakótelephez közeli csendes utcába, írta a Baon. Nem egyedi esetről van szó, rókákat nem csak arrafelé, hanem a város másik végében, a Kiskőrösi út mellett, valamint a Kiskertvárosban is láttak, nem is egyszer, hanem több alkalommal is, fűzte hozzá a Keol cikke.

Öt kis Vuk pózolt egy fotósnak a Szigetközben
Úgy hasonlítanak egymásra, mint a tojás.

A Kiskőrösi úton a ravaszdi egy alkalommal 5 tyúkott vitt el, utána pedig hármat. Korábban őzeket is láttak a terülen, idén pedig egy vaddisznó is felbukkant.

Kecskemét határai egyre kintebb tolódnak. Az állatok korábbi, külterületi élőhelyei beépülnek, ezzel együtt fogy az életterük is. A város szemétgyűjtő kukáiba kidobott élelmiszerek viszont bőséges táplálékforrást jelentenek az állatoknak, melyeket könnyen kiszagolnak. Ráadásul a város sok pontja jó búvóhelyet kínál a rókáknak

– nyilatkozta Dudás Mihály, aki 20 éve sportvadász.

Alapvetően nem kell félni a rókától, mert az fél az embertől, ha meglátja, elmenekül. A veszett példányok ugyanakkor többnyire nem futnak el, ha meglátják az embert, sőt talán észre sem veszik. Ha rókával találkoznak a lakosok, a jegyzőhöz fordulhatnak a problémával, aki intézkedik az ügyben és több szervezetet is megbízhat a megoldással, például a Vadasparkot, állatmenhelyeket vagy vadásztársaságot.

Városon belül értelemszerűen nem szabad lövöldözni, hiszen nem számít vadászterületnek, így a golyós és sörétes puska használata kizárt – külön rendőrségi engedély kell hozzá – és az altatólövedékek is kockázatosak

– fűzte hozzá a szakember.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik