Mozaik

Leleményes róka halászik a Balaton partján

A Fonyódon portyázó rókák egész évben gondokat okoznak a városvezetésnek – írja a Sonline. A településen már hozzászoktak a kis ragadozókhoz, de annak senki sem örül, ha elviszik a tyúkjait. Ennél azonban nagyobb problémát okoznak a Balaton menti településeken ősszel és télen a vaddisznók, amelyek képesek a kerítéseket is megrongálni, hogy a kiszemelt élelem közelébe férkőzzenek.

A Balaton-parti várost ugyanis Natura 2000-es területek veszik körül, ahonnan óhatatlanul betévednek, akár még a nagyvad is.

Véleményem szerint egy legalább száz méteres nyílt sávot kellene kialakítani a város és a védett területek között.  Ide ösztönösen nem jönnének az állatok és a vadászatra jogosultak is könnyebben tudnák gyéríteni az állományt

– nyilatkozta Hidvégi József, Fonyód polgármestere a megyei napilapnak.

Vadkerítés megépítését sem tartaná utolsónak a városvezető. Ezt tette Balatonőszöd is, ahol a zártkerti ingatlanok egy részét kerítették be pályázati forrás segítségével.

Leleményes róka halászik Balatonlellén

Balatonlellén egy róka lejár a Balaton-partra horgászni, a döghalakat összeszedi és elviszi a kotorékba. Sőt, arra is volt példa, hogy bement az egyik cukrászdába és felnyalta az asztal alól a fagyit.

Szántódon az önkormányzat vásárolt egy csapdát, azzal befogják az állatot és kiviszik az erdőbe, ahol szabadon engedik. Balatonlellén – amióta az autópálya megépült – a vaddisznók egyre jobban beszoktak a városba. Ott azt találták ki, ha bejelentés érkezik, akkor egy vadász azonnal gyéríti az állományt.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik