Mozaik

Vaddisznók zavarják az Őrség nyugalmát, focipályát is feldúltak

Az éjszaka portyázó vaddisznók komoly károkat okoznak az őrségi településeken. Az állatok a sportpályát és az udvarokat sem kímélik, széttúrják a kerteket. Vannak, akik nem mernek éjszaka gyalog közlekedni a faluban, mert félnek a vadaktól. A lakók megoldást sürgetnek – írja a vaol.hu.

Felsőjánosfa volt az első őrségi település, amely közmeghallgatáson jelezte, hogy egyre nagyobb gondot okoznak a vaddisznók. Nagyrákoson rendezvényen és az alakuló ülésen is felvetődött a kérdés. Őriszentpéteren például Galambosszerre hívtak, ott a vaddisznók közvetlenül a ház mellett túrták össze az udvart, de a benzinkúttal szemben is hagytak hátra nyomokat

– nyilatkozta a megyei lapnak Tóth Jenő, Őriszentpéter jegyzője.

Nálunk a probléma már érinti az edzőpályát és a futballpályát is, amit szigorúan figyelünk és gondozunk. Teljesen tehetetlenek vagyunk, nem tudjuk, hogy mi fog történni, meddig kell tartani további károktól. Vannak olyan házak, amelyek udvarát úgy feltúrták, hogy szinte térdig érő gödröket ástak, és ezek a gondozott részeket nehéz lesz úgy visszaállítani, hogy az jövőre is szép legyen

– mondta Lugosi Arnold, Szalafő polgármestere, aki még hozzátette, 5-6 portáról keresték meg hasonló, vaddisznó okozta károk miatt.

A problémára reagálva a a Vas Megyei Kormányhivatal közölte a megyei lappal, hogy a vadásztársaságok már 110-150 százalékot teljesítettek a kilövési tervben, amely megfelel a törvényi kötelezettségeknek. Ellenben az Őrségi Vadásztársaság azt is közölte, hogy az idei szezonban a vaddisznók létszámának csökkentésére még nyolc hajtóvadászatot szerveznek.

Az illetékes vadásztársaság hajtóvadászatot ígér november 29-re, hogy kihajtsák a faluból a vadakat, majd lelőjék azokat.  Kérdés az, hogy mi lesz a megmaradt állatokkal. Megoldás az lehet, hogy a maradékot hajtsák ki az erdőbe és etessék meg ott. A településvezetőtől megtudtuk azt is, hogy vannak, akik nem mernek éjszaka gyalog közlekedni a faluban, mert félnek a vadaktól.

– nyilatkozta Németh Istvánné Baksa Eszter, Nagyrákos polgármestere.

Hozzátette: a lakosság tart az afrikai sertéspestis behurcolásától is, aminek ezek a vadállatok hordozói lehetnek. November 21-én Körmenden külön fórumot szerveznek a sertéspestisről, amelyet a betegség megjelenésének veszélye miatt hívták össze.

Címlapkép illusztráció: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik