Virágzó vidékünk

Turistaparadicsom lehet a Mecsek legújabb tava

országos vízügyi igazgatóság
országos vízügyi igazgatóság
Tavaly kivitelezői hiba miatt le kellett engedni, a javítási munkálatok után újra feltöltötték, így az idei az első olyan év, amikor mindvégig tele van vízzel.

A Barátúri-tó mesterséges állóvíz, amit a Magyarhertelendhez tartozó Barátúr közvetlen közelében építettek víztározónak. A projekt közel kétmilliárd forintból valósult meg 2016 és 2019 között, a vízfelület 2020 februárjában érte el az üzemvízszintjét, írta a Pécs Aktuál.

Kapcsolódó
Völgykatlanban bújik meg a magyar Svájc, a Mecsek ékszerdoboza
A katonás rendben sorakozó porták többségükben tornácos parasztházak.

A Mecsek északnyugati lankái között 28 hektáros – áradáskor 53,5 hektárra terebélyesedő – tó víztározónak épült. Kezelője a vízügyi igazgatóság, tulajdonosa az állam, turisztikai hasznosítója pedig az önkormányzat.

Tavaly kivitelezői hiba miatt le kellett engedni, a javítási munkálatok után újra feltöltötték, így az idei az első olyan év, amikor mindvégig tele van vízzel.

Turisztikai hasznosítására a tervek megvannak, s ha minden jól alakul, a helyieknek és a környékbelieknek újabb kis gyöngyszemük lesz a Mecsekben.

Elsősorban abban gondolkodunk, hogy strandolásra használjuk majd a tavat, illetve olyan evezős tevékenységnek adhat otthont, amely nem jár zajjal: például a supozás. A látványos félsziget központi szerepet töltene benne, nem csak a fürdőzést képzeljük oda, hanem az ikonikus, egyedülálló fa közelében színpadot állítanánk fel, és különböző rendezvényeket tartanánk ott

– mondta a portálnak Szeledi Katalin, Magyarhertelend polármestere, aki hozzátette: mindig szem előtt kell tartaniuk, hogy ez egy árterület, változhat a vízmélység, így mindent úgy építenek fel, hogy el is lehessen bontani.

országos vízügyi igazgatóság

A terület szépítése már megkezdődött, a közelmúltban 1000 facsemetét ültettek el annak érdekében, hogy igazán vonzó, természetbarát, ligetes legyen a tó környéke. Idővel a gáton kívüli részen telkeket és parkolót is kialakítanának, jövőre pedig talán már egy büfét is üzembe helyeznek.

Elindult egy folyamat, amit jelentősen megakasztott a koronavírus-járvány, aztán ehhez jött még a tó tavalyi leeresztése. Látjuk a tóban rejlő lehetőségeket, szeretnénk valami olyat létrehozni, ami a helyieknek és a távolabbról érkezőknek, a turistáknak is nagy örömet szerez

– közölte a polgármester, megemlítve, hogy a későbbiekben esetleg a horgászat is szerepet kaphat a Barátúri-tavon.

Kapcsolódó
Verpeléti horgásztó, ahol elbújhatunk a világ zaja elől
A vízfelületet dombok és erdők szegélyezik, ezzel biztosítva a nyugodt és csendes kikapcsolódást.
Olvasói sztorik