Virágzó vidékünk

Vadászatra tenyésztenek vadkacsákat Fonyódon

A természetes apróvadállomány egész Európában folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

A természetben élő apróvadállomány napjainkban nem képes olyan mértékű szaporulatra, hogy fenntartható módon biztosítsa azokat a nagyobb terítékű apróvad-vadászatokat, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt jellemzők voltak hazánkban, írta a Magyar Mezőgazdaság.

Kapcsolódó
Csodálatos a Balatonba vájt lékben fürdőző vadkacsák látványa
A természet számtalanszor bebizonyította, hogy csodákra képes.

Ennek érdekében az országban néhányan apróvadtenyésztésbe kezdtek, hogy a tenyésztett állomány kibocsátásával és visszavadászásával megidézzék az akár több százas apróvadterítékeket. A fonyódi székhelyű Hunnia Vadgazdálkodási Kft. is ennek a célnak megfelelően tevékenykedik 1989 óta.

A Hunnia Vadgazdálkodási Kft. Magyarország első magán vadgazdálkodó, vadásztatást végző cége, és talán elsők között volt, akik apróvadtenyésztéssel foglalkoztak ebben az országban. Alaptevékenysége a vadkacsa és a fácán tenyésztése, vadásztatása, ehhez egy éves vertikumot dolgoztak ki a törzsállomány tartásától kezdve a keltetésig, a napos állomány nevelésétől egészen a vadásztatásig.

Ez mostanra már csak a tőkés récére igaz, a fácán tenyésztésével felhagytunk, már csak a területi utónevelését végezzük. Tőkés réce esetében átlagosan ezres törzsállományt tartunk év közben, és mintegy 30-35 ezer napos állományt keltetünk saját keltetőinkben, amit aztán saját istállónkban nevelünk Eddén

– mondta a portálnak Kanizsay Gábor, a cég tulajdonosa.

Az állomány egy résztét négyhetes korban magyarországi partnereknek értékesítik, esetenként külföldre, a maradékot pedig a somogyvámosi tavaikon nevelik. Az itt található állományt aztán a cég tulajdonában álló Hunnia Vadásztársaságnak értékesítik, amely társaság végzi a vadásztatást.

Ami jelentős különbség az apróvad- és a házi víziszárnyas-tenyésztés között, hogy az értékesítési végcél esetünkben a vadászható vad. Nem a húskihozatal nagysága a mérvadó, hanem hogy a madarak erős izomzatúak, szép tollazatúak, jó és magas röptűek legyenek, minél jobban hasonlítsanak az természetben élő állományuk vadászatára

– hangsúlyozta az ügyvezető.

A természetes apróvadállomány egyébként egész Európában folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

Kapcsolódó
Csúzlival lőtték a vadkacsákat az éhes vendégmunkások Erdélyben
Orvvadászat miatt indult eljárás a két vietnami ellen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik