Virágzó vidékünk

Színes madárcsodák énekétől hangos a Maros ártere

Getty Images
Getty Images

Az utóbbi napokban egyre nagyobb számban érkeznek az északi országokból a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira a színes madárcsodák, a süvöltők. A Maros-ártérben is sűrűn felcsendül jellegzetes „phü-phü” és „hi-üp” hangjuk, melyről a nevüket is kapták, olvasható a park honlapján.

Kapcsolódó
Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon
A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál.

Mint írják, a süvöltők hím egyedei rendkívül látványosak, olyanok, akár egy díszmadár. Tollazatukban élénkpiros, fekete és szürke színek váltakoznak. A tojók szerényebb színezetűek, alsótestük nem piros, mint a hímeké, hanem inkább szürkés-barnás.

Getty Images

Ez a kistestű énekesmadár Európa magasabb hegyvidékein, a fenyőövezetekben költ. Magyarországon csak nagyon ritkán rak fészket a hegyvidéki fenyvesekben.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban csak telelő fajként jelenik meg, általában november végétől február végéig, március elejéig tartózkodik itt. Nagyobb csapatokban elsősorban az ártéri erdőkben, például a Maros-mentén fordul elő. Magevő madár, legjobban a kőrisfák termését kedveli.

A nagyon hideg, havas téli napokon előfordul, hogy a süvöltők a városokba, falvakba is bemerészkednek. Ilyenkor a madáretetőknél is felbukkannak és az apró magokat szedegetik.

Kapcsolódó
Hóbaglyok okoztak döbbenetet Spanyolországban
Az életben nem láttak még ilyen madarakat a spanyolok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik