Virágzó vidékünk

Bundás bimbójú vadvirágok köszöntik a tavaszt az alvó réteken

mti/komka péter
mti/komka péter
A leánykökörcsin a száraz gyepek egyik legkorábban nyíló virága.

A leánykökörcsin hazánk középhegységeinek és dombvidékeinek számos élőhelyén, hegyi- és irtásréteken, sztyeppréteken, sziklagyepekben, kartszbokorerdőkben, homoki és lösz gyepekben megtalálható, és a száraz gyepek egyik legkorábban nyíló virága.

Kapcsolódó
Ez a vadvirág alig 10 helyen él az országban
Virágozni kezdett a hazánkban védett növény.

Amikor a legelők és a rétek még fakó, tetszhalott állapotban várják a melegebb időt, a leánykökörcsin sűrűn szőrözött, bundás virágkelyhei már a tavasz érkezését jelzik.

mti/komka péter

A sűrű szőrtakaró a fagyos tavaszi éjszakákon védi a virágot a túlzott lehűléstől. Az ibolyaszín virágokat főként a hidegebb napokon is repkedő poszméhek porozzák be.

mti/komka péter

A virágok gyakran már a talaj közelében kinyílnak. A virágzás általában rövid ideig, mintegy 2-3 hétig tart, de még májusban is találkozhatunk virágzó példányokkal.

A leánykökörcsin mérgező növény, ezért az állatok nem legelik le. Érintése az érzékeny embereknél ekcémát okozhat. A népi gyógyászatban teáját asztmás görcsök és fejfájás csillapítására használták.

mti/komka péter

Komka Péter március 1-jén a Salgótarján környéki hegyekben készített gyönyörű felvételeket  a szirmaikat kibontott, különleges szépségű vadvirágokról.

Kapcsolódó
Csalogatja a tavaszt a téltemető
Mediterrán származású dél-európai vadvirág, de jól beilleszkedett a hazai flórába.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik