Virágzó vidékünk

Visszatértek a pusztára a gyönyörű madarak

A búbos bankák általában odúkban, üregekben költenek, de akár a talajszinten, például egy kőrakásban is képesek fészket rakni.

Visszatértek a búbos bankák első példányai a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó, Kardoskút környéki pusztákra – tájékoztatott a nemzeti park.

A búbos banka gyönyörű megjelenése ellenére mégis riasztó neveket kapott a népnyelvben. Ez sem véletlen, hiszen a régi idők embere tudta, hogy érdemes távolról csodálni a madarat.

A fiókák veszély esetén bűzös ürüléket spriccelnek támadójuk felé, így próbálva azt elriasztani.

Fotó: Országalbum

A búbos banka viszonylag széles elterjedésű madárfaj, amely Európában az északi térség kivételével mindenhol honos, de Ázsiában és Észak-Afrikában is költ. Hosszútávú vonuló, a telet Afrikában tölti. Magyarországon rendszeres fészkelő, állománya nagyjából 16 ezer párra tehető. Március közepe – április eleje között érkezik vissza és szeptember végén, október elején indul ismét útnak. Jellegzetes bóbitájuk, különleges színezetük és hullámzó, lepkeszerű röptük igazán látványossá teszi ezeket a madarakat. Hangjukról, mely ismételt ”up-up, up-up-up” szintén egyszerűen beazonosíthatók.

A KMNPI Sóstói Állattartó telepének közelében március 29-én fedeztük fel az első, visszatérő példányokat. Mivel a búbos banka kifejezetten a nyílt, ligetes területeket kedveli, a zárt erdőket nem, ezért Kardoskút és környéke kiváló élőhely számára. Nem meglepő tehát, hogy itt minden évben nagy létszámban fészkelnek a párok. A búbos banka érdekes bóbitájáról könnyen felismerhető. Jellegzetes tollazatának köszönhetően repülés közben hullámzó lepkére emlékeztet. Hosszú, vékony csőre kifejezetten azért fejlődött így, mert elsősorban rovarokkal táplálkozik. Csak állati eredetű táplálékot fogyaszt, magvakat, gyümölcsöket egyáltalán nem.

– írták a közleményben.

A búbos bankák általában odúkban, üregekben költenek, de akár a talajszinten, például egy kőrakásban is képesek fészket rakni. Előszeretettel költöznek be a harkályodúkba. Fészekaljuk 5-10 tojásból áll.

Kapcsolódó
Már dalolnak és költenek a búbos bankák a Hortobágyon
A szépen éneklő szárnyas 1989-ben, 1990-ben és 2015-ben is az év madara volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.