Virágzó vidékünk

Alig száz éve találtak rá, de azonnal egy ország kedvence lett

Hajdúszoboszlói Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft
Hajdúszoboszlói Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft
Csodákat tesz az emberrel a hajdúszoboszlói gyógyvíz.

Kőolajat és földgázt kerestek, hetvenöt fokos termálvizet találtak – röviden így lehetne összefoglalni a csodát, aminek 1925 őszén Pávai Vajna Ferenc és csapata a tanúja volt, annak értékét azonban nem ismerték fel azonnal, így egy közeli patakba vezették. A nagy felfedezést a helyi asszonyok tették, akik a meleg vizet kihasználva a felmelegedett patakban kezdték mosni a ruháikat, majd csodálkozva tapasztalták, hogy csökkentek az ízületi problémáik.

Hajdúszoboszló

Az első fürdő végül 1927 nyarán nyílt meg, amit az azóta eltelt kilencvenöt évben számos szálloda, illetve új fürdőépületek követtek, sokan pedig hosszú évek, vagy évtizedek óta térnek vissza Hajdúszoboszlóra, hogy enyhülést keressenek a fájdalmaikra.

De mitől ilyen hatásos?

Az 1100 méter mélyről érkező aranybarna víz az úgynevezett jódos, brómos, konyhasós, hidrogénkarbonátos vizek közé tartozik, de számos más nyomelem mellett – bár ez első hallásra furcsának tűnhet – bitument is találhatunk benne.

Hajdúszoboszlói Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft

Az oldott ásványianyag-tartalma magas, így számos betegség megléte esetén alkalmazható: ilyenek az érszűkület egyes fajtái, az idült nőgyógyászati és bőrgyógyászati betegségek, az ízületi gyulladások és kopások, számos gerincbetegség, illetve az idegeket érintő fájdalmak és gyulladások.

Hajdúszoboszlóra az otthoni, vagy sportbalesetek utáni regenerálódás részeként is érdemes elutazni, sőt, a sokszor forró aranyként emlegetett víz az érelmeszesedés megelőzésében is fontos szerepet játszik.

Hogyan gyógyít?

A pontos elv ma sem tisztázott – számos kutató úgy véli, hogy az anyagok és nyomelemek a bőrön keresztül egyszerűen felszívódnak, majd a vérkeringésbe kerülve segítenek a gyógyulásban, mások azonban azt gondolják, hogy emellett a termálvíz fizikai hatásai, így a hőmérséklete, illetve nyomása is fontos tényező, hiszen egy 80 kilogrammos személy a medencében mindössze ennek tizedrészét, 8 kilogrammot nyom, így könnyen és finoman átmozgathatók a fájó végtagok. A lényegen mindez persze semmit sem változtat, hiszen hosszú évtizedek óta megerősített tény, hogy a világ gyógyvizei, így a hajdúszoboszlói valóban rendelkezik létező, tartós orvosi hatással, ez pedig akár már néhány napnyi tartózkodás után érezhetővé válik.

Hajdúszoboszlói Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft

A folyamatban a tüdőnek is fontos szerepe van: a hajdúszoboszlói vízből kipárolgó jód, illetve kén is sokat segít, hiszen előbbit belélegezve a testünk betolakodók elleni védvonalát erősíthetjük, utóbbi pedig értágítóként működik, de az asztma és allergia tüneteit is enyhítik.

Számos betegségben az ivókúra is hasznos, amit helyben, a forrásoknál, vagy akár az ország számos boltjában megvásárolható, palackozott Pávai Vajna ásványvízzel is megkezdhetünk, hogy elkerüljük a csontritkulást és jódhiányt, csökkentsük a savtúltengés hatásait, vagy épp enyhülést találjunk a pajzsmirigy- és gyomorbetegségekre.

Mindezek mellett fontos észben tartani azokat a betegségeket is, amik megléte esetén nem ajánlott a gyógyvízben való pihenés, illetve annak fogyasztása: ilyenek a fertőző betegségek, a visszérgyulladás, a kezeletlen magas vérnyomás, a máj- és veseelégtelenség, a rosszindulatú daganatos megbetegedések, de a szívinfarktus és agyvérzés utáni első hat hónapban se vegyük az irányt Hajdúszoboszló felé.

Mindenki mást persze tárt karokkal vár város, aminek fürdőkomplexuma az elmúlt években újabb és újabb fejlesztéseknek köszönhetően vált a magyar egészségturizmus legfontosabb, hatvannál is több gyógykezelést nyújtó, mindenkinek nyugodt pihenést biztosító bástyájává.

Bringázz egyet Hajdúszoboszlón

Hajdúszoboszlói felüdülésedkor ajánlott program a kerékpáros városnézés vagy az 1 napos túrázás. Hidd el, a környék kincsei megérik az erőfeszítést! Járd be Hajdúszoboszló és a desztináció kerékpárútjait, kerékpárt tudsz bérelni a hajdúszoboszlói Tourinform irodában!

A cikk a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik