Virágzó vidékünk

Medveügy: kiakadt a hatóságokra Aszód polgármestere

Megelégelte a hatóságok tétlenségét medveügyben Aszód polgármestere, aki pénteken reggel a város hivatalos Facebook-oldalán kért világos válaszokat a felmerülő kérdésekre az illetékesektől.

Mint ismert, Aszódon, Ikladon és Acsán az elmúlt bő egy hétben többször is medvét észleltek, az állatról immár több webkamerás felvétel is készült.

Csütörtökön felmerült, hogy az aszódi temetőnél egy másik medve bukkant fel, mert az termetesebbnek tűnt a videók alapján. Dr. Pénzes Tiborc Szabolcs polgármester most arról írt, mivel nem vadászik, és a személyiségétől is távol áll a vadászat, csak annyival tud többet a medvékről, amennyivel többet tudhat az, akinek van székelyföldi vadász ismerőse.

Úgy folytatta, a tegnapi hírrel kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy ez a medve ugyanaz-e, mint az egy héttel korábbi. Első pillantásra a hozzáértőknek úgy tűnt, hogy nem ugyanaz.

Ezt az információt kaptam a reggeli órákban és ezt is adtam tovább. Később felvetődött, hogy talán mégis ugyanarról a példányról van szó. Komoly érvek hangzottak el az utóbbi felvetés mellett, és én ezeket készséggel el tudom fogadni. Több idő volt átgondolni, összehasonlítani a felvételeken látottakat, hozzávetőleges méréseket végezni, mint az első új fotók láttán gyorsan véleményt mondani

– közölte.

Dr. Pénzes Tiborc Szabolcs megjegyezte, számunkra mint önkormányzat számára egyelőre nem is ez a legfontosabb kérdés, hanem a polgáraik biztonsága. Éppen ezért helyeztek ki medveveszélyre figyelmeztető táblákat, tájékoztatták a külterületi méhészeket és állattartókat írásban és szóban is, és ezért van kint folyamatosan a mezőőrük is a területen. Ezen felül folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi vadásztársasággal, a Pilisi Parkerdő Zrt-vel, valamint e-mailben tájékoztatták a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot is a jelenségről és aggodalmunkról.

Az önkormányzat ennél többet nem tehet. Úgy gondolom, hogy mi megtettük a tőlünk tehetőt, ugyanakkor az a benyomásom, hogy a hatóságok nem állnak készen a helyzet kezelésére. Nincs egy olyan cselekvési terv, ami egyértelműen megfogalmazná, hogy kinek mi a feladata egy ilyen helyzetben. Valljuk be, elég furcsa az, hogy ebben a témában szaktudással nem rendelkező önkormányzatnak és polgármesternek kell magára vállalnia a tájékoztatást az ügyben, miközben a területileg illetékes intézmények egymásnak passzolják a kérdést

– írta a politikus.

A polgármester örvendetesnek tartaná, ha az országos figyelemre is tekintettel az illetékesek tisztáznák a hatásköri kérdéseket, és világos választ adnának a felmerült kérdésekre, melyek szerinte a következők:

  1. Megy vagy marad a térségben a medve?
  2. Ki vállal felelősséget azért, ha netalán lakott területre tévedne a medve?
  3. Át/vissza lehet-e telepíteni a medvét olyan élőhelyre, ahol korábban is előfordult?

A polgármester személyes véleménye az, hogy a medve nem fenevad, pusztán egy nagytestű veszélyes állat, ami alapvetően kerüli az embert. Ha zajt hall, igyekszik távol kerülni a zaj forrásától. Ezzel együtt a fenti alapvető kérdésekre adott egyértelmű válaszok hiányában jogos a lakosság aggodalma, folytatta, a kérése pedig ennek megfelelően nem lehet más, mint az, hogy a szakhatóságok tájékoztassák a lakosságot a lehetséges fejleményekről.

A Sokszínű Vidék megkeresésére a Pilisi Parkerdő Zrt. azt közölte, a medve védett állatfaj, további sorsával kapcsolatos döntés a természetvédelmi hatóság feladata és jogköre, indokolt esetben a rendvédelmi szervek bevonásával.

A Pilisi Parkerdő a terület felelős kezelőjeként a rendelkezésre álló eszközeivel támogatja a medve megfigyelését és nyomon követését, segíti az illetékes hatóságok munkáját, valamint tájékoztatja és figyelmezteti a területén élő lakosságot

– fogalmaztak.

Lapunk telefonon utolérte Pezenpacher Pétert, a Galgatáj Tájvédelmi Vadásztársaság elnökét is, aki szintén arról beszélt, mivel a medve védett állat, kilőni nem lehet, ez egyébként nemi is lenne cél, a befogásról pedig nem az ő feladatuk dönteni. Elárulta azt is, hogy az először észlelt medve becslések szerint négyéves lehet, de ezt lábnyomokból elég nehéz pontosan belőni. Közölte, továbbra is a nap 24 órájában működnek a webkamerák, melyek azonnal riasztást küldenek, ha mozgást észlelnek.

Úgy tudjuk egyébként, hogy a medve befogása egészen mostanáig azért sem történhetett meg, mert az állat Magyarországon meglehetősen ritkán kóborol a vadonban és nincs a feladatra szakember.

Kérdéseinket megküldtük a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak is, amint válaszolnak, beszámolunk róla.

Kapcsolódó
Ezt tegyük, ha medve van a határban
Indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik