Virágzó vidékünk

Igazi madárritkaság tűnt fel a Begécsi-halastavakon

wikipedia.org
wikipedia.org
Eddig mindössze tízszer bukkant fel hazánkban.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén fekvő Begécsi-halastavakon igazi madárritkaságot sikerült megfigyelnie a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés megyei csoport tagjainak. A ritka vendég egy fecskesirály volt, ami eddig mindössze tíz alkalommal bukkant fel hazánkban, olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának honlapján.

Kapcsolódó
Visszatért az élet a Zagyva-völgybe
Volt előnye is a drasztikus vízcsökkenésnek.

A fecskesirály alig kisebb, mint a nálunk is gyakori dankasirály. Testhossza 27-32 centiméter, szárnyfesztávolsága 90-100 centiméter, testtömege 150-210 gramm. Az idősebbek feje fekete. Nevét a villás farkáról kapta. Európa, Ázsia és Észak-Amerika északi területein fészkel. A kopár, sziklás területek, tengerpartok lakója. Fészkelésnél nagy telepeket alkot, gyakran más, rokon fajokkal együtt. Fészekalja 1-3 tojásból áll, melyen a szülők felváltva kotlanak.

Telelni a tengerpartok mentén délre vonul, egyes példányok elérik a Fokföldet is. A szárazföld belsejében ritkán bukkan fel. Tápláléka elsősorban rákokból, csigákból, rovarokból és apróhalakból áll.

Mazula András

A Begécsi-halastavakon előkerült példány egy hétig tartózkodott nálunk. A szakemberek többször is megfigyelték egy csapolás alatt lévő tóegységen, egyéb madárfajok társaságában

– áll a közleményben.

A Természetvédelmi Világszövetség listáján nem fenyegetett, Európában biztos állapotú fajként tartják nyilván, Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Kapcsolódó
Melyik madár van a képen, felismered? Teszteld tudásod!
Vajon tizenöt kérdésből hányra tudod a választ?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik