Mozaik

Téli madárritkaságot fotóztak a Nyírségben

Egy erdei szalonkáról készített fotókat a napokban Farkas Szilárd, a Nyírerdő Zrt. Halápi Erdészetének fővadásza, írja honlapján a társaság.

Bagamér térségében, egy vadászat közben, a hóban vette észre a madarat, és akkor sikerült lencsevégre kapnia. Elmondása szerint tavasszal és ősszel egyaránt látott már a környéken erdei szalonkát, de telelő példánnyal még nem találkoztak az erdészet területén.

Farkas Szilárd / Nyírerdő Zrt.

A fotók készítésének helye egyébként nem kifejezetten vizes élőhely, amit kedvelnek a faj példányai. Az erdei szalonka rendszeres fészkelő Magyarországon, de telelni általában délre vonul.

Az MME adatbázisa szerint a szalonka a vadászkultúrában meghatározó szerepet tölt be, hazánkban az utóbbi években komoly feszültségek forrása a vadásztársadalom és a természetvédelem között a faj tavaszi vadászhatóságának kérdése, mivel az Európai Unió betiltotta a faj tavaszi vadászatát.

Vadgazdálkodási szempontból a faj kevésbé jelentős, de speciális vadászati módja és a hozzá kapcsolódó hagyomány miatt minden korlátozás nemtetszést kelt a vadászokban. Európában a sérülékeny fajok közé tartozik, hazai védelme ezért is merül fel rendszeresen. A telet Nyugat- és Dél-Európában tölti.

Életmódját tekintve ritkaság, hogy ha veszélyt érez, a fiókáit képes a lábai között elszállítani.

Kapcsolódó
Császármadár van a Bükkben
Hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 forint.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik