Virágzó vidékünk

Ritka madárvendég tűnt fel a kardoskúti Fehér-tónál

Körös-Maros Nemzeti Park/Sárközi Edvin
Körös-Maros Nemzeti Park/Sárközi Edvin
Egy Magyarországon rendkívül ritkán látható madárfaj, örvös lúd tartózkodik néhány napja a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon.

Ez a tundrákon – Európán belül elsősorban a Spitzbergákon és Grönlandon – költő faj ugyanis a telet rendszerint az Atlanti-óceán keleti partvidékén tölti, így Magyarország kiesik a vonulási útvonalából – írta meg weboldalán a nemzeti park.

Örvös ludakból évente alig néhány példány fordul meg hazánkban.

A Fertő-tavon és a tatai Öreg-tavon nagyobb eséllyel jelenik meg egy-egy példány, de a Dél-Alföldön nagyon ritkán vendégeskedik.

Kardoskúti felbukkanását még érdekesebbé teszi a korai időpont, ugyanis az első példányok általában csak november 5-10. tájékán jelennek meg. Most azonban október 14-én látták először a Fehér-tavon, s azóta is rendszeresen felbukkan. Reggel és estefelé a környező gyepeken, magányosan táplálkozik, napközben és éjszaka pedig a Fehér-tavon, récék társaságában pihen.

Az örvös lúd egy kistermetű, s Európában a legsötétebb színezetű lúdfaj. Háta sötétszürke, feje és nyaka fekete. Nyakán egy jellegzetes fehér örv van, erről lehet felismerni. A Kardoskúton megfigyelt példány valószínűleg fiatal, mivel még csak kis kezdeményként rajzolódik ki a nyakán a fehér örv.

Kapcsolódó
Mutatóba érkezett egy ritka vadlúd Tatára
Nagyon ritka kóborló, alig-alig figyelnek meg belőle 1-1 példányt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik