Virágzó vidékünk

Virágokkal szépülnek Székesfehérvár körforgalmai

Székesfehérvár Városgondnoksága/Facebook
Székesfehérvár Városgondnoksága/Facebook
Amellett hogy szépek, nyáron a biodiverzitás miatt is fontosak ezek a szigetek.

Székesfehérvár mindig híres volt arról, hogy különös gondot fordít a parkokra, virágokra. Nem véletlenül volt első helyezett a Virágos Magyarország versenyén a városok között. Virágórája is páratlan. Most Fehérvár körforgalmai szépülnek meg, írja a varosgondnoksag.hu.

A fehérvári körforgalmak gondozását a Városgondnokság parkfenntartói végzik. Korábban már több körforgalomban és a Vörösmarty téren is telepítettek különleges, fenntarthatósági szempontból is egyedi ágyásokat. Az évelőket úgy válogatták össze, hogy tavasztól egészen tél elejéig virágozzanak.

A megfelelően kiválasztott és elültetett évelő növények fenntartása sokkal egyszerűbb és nagyon dús, zöld és virágos felületet adnak a legnagyobb nyári melegekben is. A biodiverzitás miatt is fontosak ezek a szigetek, mert a virágzó növényeket a vegetatív időszakban ellepik a beporzó rovarok.

Leggyakrabban alkalmazott évelő virágfajták a körforgalmakban: menyecskeszem, cickafark, kokárdavirág és kasvirág fajok fajtái, illetve néhány díszfű faj.

A napokban a körforgalmak tereprendezése és talajelőkészítése zajlik városszerte. A talajra geotextil réteget teszünk kisebb lyukakat vágunk rajta, amibe ültetjük a növényeket és a többi területet pedig kulékaviccsal borítjuk. A kavics vegetatív időszakban nem is fog látszódni, viszont a gyomok elszaporodását gátolja

– mondta Pallag Anita a Városgondnokság kertészmérnöke.

Városszerte több körforgalomba kerülnek évelő növények, de van olyan körforgalom, ahová fákat is fognak telepíteni a meglévő cserjék mellé. Érdekesség, hogy az egyik körforgalomba szőlőtőkéket telepítenek a Városgondnokság kertészei.

Kapcsolódó
A közösség ereje mentette meg a panelek közötti kiskertet
Épp egy villanyoszlop vezetékének a nyomvonalán volt a zöld sziget.
Olvasói sztorik