Virágzó vidékünk

Indiai orrszarvú született a Nyíregyházi Állatparkban

Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyházi Állatpark
Ivarérett korában testtömege elérheti majd akár a 3 tonnát is.

A világon idén nyolcadikként, a Nyíregyházi Állatparkban született indiai orrszarvú borjú zárt tartási körülmények között.

A kis indiai orrszarvú ( Rhinoceros unicornis) születése hatalmas zoológiai siker, hiszen már az komoly szakértelmet igényel, hogy természetes módon párzásra bírják ezeket a fogságban nagyon ritkán szaporodó, magányos életmódú állatokat. Mivel a nőstény orrszarvú csak néhány napig fogamzóképes, ezért a gondozók folyamatosan megfigyelték, míg az állatorvosi team hetente hormonszintet vizsgált, hogy a párzás legoptimálisabb időpontját megtalálják.

A sikeres randevút követően, az orrszarvú tehén vemhességét folyamatosan vizsgálták állatorvosaink és ultrahangos vizsgálatokkal valamint vérvétellel követték a borjú fejlődését, a vemhesség előre haladtával már kamerarendszeren keresztül figyelték esténként a gondozók a „kismamát” aki 2022 november 4-én 19.56 perckor adott életet borjának.

Nyíregyházi Állatpark

Az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban szaporodó indiai orrszarvú csapat jelenleg 3 ivarérett állatból áll, melyek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében kerültek Nyíregyházára.

Ivarérett korában testtömege elérheti majd akár a 3 tonnát is

Az idősebb tehén a 14 éves Jázmin 2018-ban hozta világra kicsinyét ( ez az állat volt az első, aki az országban született) s most Hans-nak a 18 éves apaállatnak a másik tehéntől , a 11 éves Arunától született borja. A jelenleg 62 kilogrammos utód mindennapjait és gyarapodását azóta is folyamatosan figyelemmel kísérik parkunk szakemberei, aki a naponta elfogyasztott 20-30 liternyi anyatejnek köszönhetően naponta 1-2 kg-ot gyarapszik és ivarérett korában testtömege elérheti majd akár a 3 tonnát is.

Nyíregyházi Állatpark

Indiai orrszarvú

Az indiai orrszarvú a Földön élő öt orrszarvúfaj egyike, és a legnagyobb méretű ázsiai orrszarvúfaj. Testtömege 1800-2700 kilogramm közötti. Latin neve elárulja (Rhinoceros unicornis), hogy egyetlen tülke van, melyet a hím és a nőstény egyaránt visel. A 2-5 centiméter vastag, barnásszürke bőre gazdagon redőzött, melynek hatására megjelenése a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet – ezért nevezik a fajt páncélos orrszarvúnak is. Természetes élőhelyén, Indiában és Nepálban, a fiatal egyedekre a tigrisek jelenthetnek veszélyt, a felnőtt állatok egyetlen ellensége azonban csak az ember. Az egyik legnagyobb veszélyt mindmáig az orvvadászat jelenti számukra.  A faj védelme érdekében , az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) Fajmegőrzési Programot (EEP) állított fel, melynek keretében jelenleg 67 állatkert 171 egyedet tart.

Kapcsolódó
Megszületett Nyíregyháza negyedik afrikai elefántbébije
Magyarországon eddig csak Nyíregyházán született afrikai elefánt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik