Virágzó vidékünk

Egyre több a mókus Egerben

pexels.com
pexels.com
Etetni nem kell őket.

Régen kuriózumnak számított, ha lakott területen feltűnt egy-egy mókus, ma lassan mindennapos látvány az egri Érsekkert egyik fájáról a másikra ugráló, társát kergető mókus a betonrengetegben.

Van-e velük teendő? Kell-e őket etetni?

A városban kevesebb a ragadozó, így nagyobb biztonságban vannak a mókusok, azért húzódnak be. Vannak ugyan macskák, kutyák, de a természetben lévő veszélyekhez képest ezek elhanyagolhatóak. Ugyanakkor kiegyensúlyozottabb a hőmérséklet is. Ritka a kemény fagy, vagy a szárazság, amit az erdőkben, réteken nehezebben tudnak elkerülni, városokban könnyebb védett helyre húzódni. A településekre vonzza őket a táplálékbőség is: kint a mókusnak sok száz fát kell bejárnia, hogy elegendő makkot, tobozt szerezzen, az emberek közt több az élelem

– mondta el Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces zoológiai szakreferense a heol.hu kérdésére, miért van egyre több mókus a városban.

Etetni nem szükséges semmilyen vadat, a madarakat sem, hiszen ezzel árthatunk nekik. A túlélésük ugyan etetéssel biztosabb, ám kikerülnek a természetből, és így bár nekik pillanatnyilag jó, de a biodiverzitásnak, azaz a biológiai sokszínűségek annál rosszabb.

Egy mókus az erdőben egy hektárnyi területet igényel, ez városban, kertben 50-100 négyzetméterre csökken. Egy hektárnyi területen több mókus fér el, ami miatt könnyebben terjednek a betegségek is közöttük. Ráadásul az a mókus, amelyik az erdő helyett a városban lakik, már nem lesz tápláléka a ragadozóknak, amelyek egyedszáma csökken, hiszen kevés az élelem.

pixabay.com

A szakreferens hasonlata szerint olyan ez, mintha lenne egy kötött pulóverünk. Kibontunk egy szálat és elkezdjük húzni. Lefejtünk egy sort, még egyet, még egyet, és a végén elfogy a pulóver.

A természet is ilyen, ha egy helyen megszakad a láncolat, akkor az az egészre hatással lesz

– mondta a szakreferens.

A mesterséges etetés az állatok bélrendszerére is veszélyes. Gyulladásokhoz vezethet, ami az állat korai halálát jelentheti. A mókus megeszi a neki kitett diót, ami jóval olajosabb, mint a makk, ez óriási kalóriatöbbletet jelent az állatnak, elhízik tőle.

Hol lakik a mókus a városban?

A mókusok fészket raknak. A fa legtetején, vékony ágak között építenek gallyfészkét, így amikor jön egy ragadozó, a vékony ágak himbálózni kezdenek, ez elég a mókusnak arra, hogy meneküljön. Odúból nem tudna menekülni. A fészkét a szakemberek is nehezen veszik észre, de vannak jelei annak, ha mókus lakik egy fán: a földön szétszórt magvak, vagy jellegzetesen lerágott tobozok: Minden pikkelyét lerágják, csak a legtetején lévőket nem.

Kapcsolódó
Fogamzásgátlós mogyorókrémmel küzdenének a szapora szürkemókusok ellen
A szürkemókus-populáció növekedésének megállítására kért fel kutatókat a brit kormány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik