Virágzó vidékünk

Berlin zölden – Klímasemleges városnézés

Innováció és környezetvédelem kéz a kézben jár a német fővárosban. Berlin sokat tesz azért, hogy klímabarát, innovatív, élhető célponttá váljon, és az eddig elért eredményeit nem rejti véka alá. Turistaként számtalan egyedülálló programot kínál fenntarthatóság témában.

A környezetvédelem és a környezeti nevelés mára a tudatos városlakók mindennapjainak része. Berlinben számtalan kiadvány és applikáció, mint a Going Local vagy az ABOUT Berlin segít abban, hogy miként kerülhetjük el a felesleges hulladéktermelést és éljünk tudatosabban, közlekedjünk kerékpárral vagy gyalog szén-dioxid-kibocsátás nélkül. A Global Destination Sustainability Movement (Globális Fenntarthatósági Mozgalom) november eleji konferenciáján a német főváros immáron másodszorra foglalhatta el az 5. helyet a turizmus és a rendezvényipar legfontosabb nemzetközi fenntarthatósági rangsorában. Berlin a világ összes résztvevő úti céljai között a “Globális úti cél fenntarthatósági index 2022” eredményei alapján a 26. helyen áll. Ezúttal öt izgalmas bennfentes tippet hoztunk, melyeket tömegközlekedési hálózaton keresztül, vagy kerékpárral fenntarthatóan és alacsony károsanyag-kibocsátással is felfedezhetünk.

Kreuzberg Kieze
Foto: Pilip Koschel

Divat – Etikus divatséták

A Green Fashion Tours egy társadalmi vállalkozás, ahol az ecodivat szakértő és upcycling tervező, Arianna Nicoletti tömegközlekedési eszközökön és gyalogosan kalauzol el minket a legizgalmasabb üzletekhez és márkákhoz. Berlinben készül leselejtezett ágyneműből high class divatmárka, kidobott fast fashion ruhákból újra varrt és tisztított hontalanok számára tervezett, utcai alvásra is alkalmas ruha. Emellett bekukkanthatunk egy közösségi szerveződés által megálmodott használt ruha üzletbe is, ahol akár egy estére vagy egy hétre is kölcsönözhetünk izgalmas darabokat. Az interaktív túrák során az etikus divatüzletek kulisszái mögé látva izgalmas kincsekre lelhet minden divatrajongó, miközben Arianna segítségével alternatív lehetőségeket ismerhetünk meg az etikus fogyasztásra.

Természet – Ökowerk Természetvédelmi Központ

Berlin szó szerint is Németország legzöldebb városa. Az egyedülálló természetvédelmi területet a grunewaldi Teufelssee-ben 1985-ben alapították. Az Ökowerk egyesület a történelmi ipari területen egy 2,8 hektáros, számos biotópot tartalmazó természeti paradicsomot tart fenn. Itt található Berlin legrégebbi műemlék vízműve. Az Ökowerkben tartott túrák és séták kiindulópontja a vízmű impozáns főépülete előtt található. Az 1872-ből származó épület már önmagában is megér egy látogatást. A vízmű összes épületét és létesítményét bemutató vezetett túra nem csak a technika szerelmeseinek érdekes.

Humboldt Forum
Foto: Mo Wüstenhagen

Étkezés – Az újrahasznosítók

Ha élelmiszermentésről van szó Berlinben akad jó néhány izgalmas koncepció. Az egyik ilyen az SPRK Deli, ahol leveseket, wrapeket és főételeket készítenek olyan élelmiszerekből, amelyeket egyébként kidobnának. A berlini startup célja, hogy felesleges élelmiszereket alakítsanak át ízletes ételekké. A mások számára feleslegessé vált áruk itt új életet kapnak. Egy kilogramm elpazarolt élelmiszer átlagosan körülbelül 2,5 kilogramm CO2-egyenértékkel terheli a környezetet. Az SPRK eddig mintegy 130 tonna élelmiszert osztott szét az elmúlt évben, ami körülbelül 325 tonna CO2-egyenértéknek felel meg így, ha itt étkezünk, teszünk az éghajlat védelméért és az élelmiszerpazarlás csökkentéséért. Berlini városjáráshoz érdemes letölteni Too Good To Go alkalmazást is. Ebben több mint 5000 étterem, szálloda és piac kínálja az aznap megmaradt ételeit kedvezményes áron.

Kétkeréken – A legzöldebb látnivalók

A tervek szerint Berlin 2050-re klímasemlegessé válik.  A Green Bike Tours kerékpártúrákat és sétákat kínál, ahol a város zöld oldalát, fenntartható építészetét és fellendülő kerékpáros infrastruktúráját fedezhetjük fel. A főváros zöld oázisai és energiahatékony épületei mellett feljuthatunk Berlin néhány növényekkel beültetett háztetőjére is. A túra a Tempelhofer Feldnél ér véget, amely tökéletes helyszín egy piknikhez vagy a Luftgarten sörkert meglátogatásához.

Piacozás – Vásároljunk, akár a helyiek!

Heti piacok, bolhapiacok, biopiacok, vegán piacok, karácsonyi piacok és még sorolhatnánk, a berliniek egyszerűen rajonganak a piacokért. A bolhapiacokon főként használt divat és kézműves termékek cserélnek gazdát, míg Berlin gyönyörű karácsonyi vásárain különleges, kézzel készített különlegességeket találhatunk. A bolhapiacok közül Boxhagener Platzon régiségekre, művészeti tárgyakra és az NDK kultúrájának egy-egy darabjára vadászhatunk. A schönebergi városháza előtt, ahol John F. Kennedy egykor híres beszédét tartotta, szombatonként és vasárnaponként könyveket, háztartási cikkeket, játékokat és ruhákat kínálnak, míg az Ostbahnhof antikváriuma különösen híres a régi képeslapokról és érmékről. Mivel számtalan piac van a városban, érdemes a nyitva tartásról itt tájékozódni.

The Green Market Berlin
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik