Virágzó vidékünk

Példaértékű kezdeményezéssel zöldül Kaposvár

A sikerhez egy jó ötletre, a város pozitív hozzáállására és a városlakók aktív részvételére volt szükség.

Kiss Zoltánné Androsovits Petronella évekkel ezelőtt álmodta meg kertjét, amiből mára egy magánarborétum lett Kaposváron. Körülbelül ezer fás szárú növénnyel és legalább ugyanennyi lágyszárúval díszíti a  Csodás kertet. Petronella 10 éves kertészeti múltja, a növények iránti csodálata, a természet szeretete indította el benne a továbblépés gondolatát.

2020 nyarán egy fantasztikus ötlettel állt elő. A “Kertből Kert”, aminek eredeti célja az volt, hogy a kertjéből származó növényekkel születhessenek új kertek Kaposváron.

Egy felhívással indult a kezdeményezés

Várom annak a 3 kaposvári társasházi lépcsőháznak a jelentkezését, ahol a teljes lakóközösség szívvel lélekkel szép, rendezett ágyást, környezetet szeretne, és ezért tenni is hajlandó. Amit a Csodás kertem ad, az a növények, tervezés, és segítség a kivitelezésben, amit elvár, az az, hogy a későbbiek folyamán szeretettel gondozzák a lakók, és élvezzék a szépségét.

Az elmúlt két év nagyon szép eredményeket hozott

A felhívásra akkor egyetlen lakóközösség sem jelentkezett ugyan, viszont óvodák igen. A Búzavirág utcai, a Petőfi utcai, na és a Honvéd utcai óvodák örömmel ültették a felajánlott növényeket, és a Kapostüskevári Állomás magaságyásai is akkor születtek.

2021-ben kitaláltam, hogy bár a saját kertemből leginkább évelőket tudok adni, de milyen szép lenne, ha minden évben valamelyik óvodába vagy iskolába fát is ültetnénk, a Kertből Kert projekt keretein belül. Így a kaposvári Duráczky József Iskolába egy arany atlasz cédrus, a Honvéd utcai oviba pedig egy Prunus bandolero került elültetésre

– meséli a fejleményeket az ötletgazda.

Galéria

2022 tavaszán a pécsi MÁV igazgatójának, Szabó Csabának a segítségével valósulhatott meg Kaposváron a minierdő

A Kapostüskevári Állomáson kaptam területet és itt, teljesen civil adományokból elültettük a kiserdőt. A kiserdő támogatóinak valamint az ültetett növényeknek az utókor számára való táblán való feljegyzése folyamatban van

– említi Petronella.

Miyawaki minierdőbe többek között ostorménfa, húsos som, vadalma és vadkörte került. A rendhagyó növénytársulással nemcsak a városi környezet lehet kellemesebb, de „mikrotüdőként” hozzájárul majd a  környék levegőjének tisztításához is.

Szintén idén a Gyakorló óvodába ültettek a gyerekekkel közösen egy Tilia “Winter Orange”-t, ami egy hárs, narancsszínű vesszőkkel, és a Honvéd utcai oviba, szintén az ovisokkal egy Sorbus torminalist és egy Albizia-t (selyemakác).

Nemrégiben a újabb ültetésre került sor, melynek helyszíne a  Toldi lakótelep mögötti füves terület

Idén ősszel a Kertből Kert projekt kilépett a kertemből, és a kaposvári Sávház előtt, Kárpáti Tímea képviselőasszonnyal és Remeczki Rita főkertésszel közösen, Szabóné Györkös Márta felajánlását már csak kiegészítettem a kertemből néhány növénnyel, és az ültetésben a lakók is részt vettek.

A növények nagy részét Kaposvár lakói ajánlották fel.  A felajánlásban volt kaukázusi jegenyefenyő, keleti tuják, hamisciprusok, viszonylag nagyméretű tiszafa, babérmeggy, hortenziák, örökzöld orbáncfüvek, rengeteg nőszirom, pünkösdi rózsák, nagy mennyiségű bőrlevél, mahónia, árnyékliliomok, szellőrózsák, orgona, yukkák, valódi ciprus, muskotályzsályák és verbénák.

Ennél költségtakarékosabb megoldással nem lehet zöldíteni, mint Kaposváron

A Kertből Kert projekt 9. állomásán, ahol én már csak egy voltam a sok közül, mert immár nem csak az én kertem növényei kerültek beültetésre. Mennyire jól használható dolog ez, ha valakinek már nem kell egy adott növény, vagy annyi szaporulata van évelőkből, akkor nem kidobja, hanem közterületen csinálunk valami jót és szépet. Nagyon nagy köszönet érte azoknak a kaposváriaknak, akik ezeket a növényeket adományozták

– mondja lelkesen Petronella.

És mi kell ehhez? A város pozitív hozzáállása, egy fantasztikus főkertész, egy jó ötlet, és a lakók aktív részvétele. Kaposváron mindez megvalósult. Gratulálunk!

Kapcsolódó
Gyökeresen átalakulnak a magyar kertek
A smaragdtuja már a múlté.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik