Virágzó vidékünk

Igazi kincs született a Győri Állatkertben

facebook/zoo győr
facebook/zoo győr
A lassan egy hónapos földimalac jelenleg az intézmény állatorvosánál lakik a család szeretett tagjaként.

A 2022-es év határozottan pozitívan zárult a Győri Állatkert számára.  A tél kezdete hatalmas örömöket hozott. Gondozóik szakértelmét és szeretetét hogy is hálálhatnák meg jobban az állatok, ha nem azzal, hogy új apróságokat hoznak a világra.

A 2021-ben beköltözött pápaszemes pingvin kolónia már tavaly télen sem tétlenkedett, idén pedig megérkezett Spooky, a pingvinfióka. Két hónapos koráig a gondozói kézzel nevelik, hogy a fióka megszokja a közelségüket.

A november eleji szomorú esemény a csimpánzoknál kicsit visszafogta az állatkerti lendületet. Lara, Európa legidősebb csimpánza váratlanul, de békésen távozott. Nem sok időt hagytak az állatok a szomorkodásra, ugyanis alig néhány hétre rá megszületett Bianca második gyermeke. Így a Győri Állatkert csimpánz családja megtartotta a mesei hetes létszámot, így továbbra is ők Magyarország legnagyobb csimpánz csapata.

A harmadik, és legnagyobb esemény nem sokkal ezután történt.

Győrben egyedüliként él szaporodóképes földimalac pár. A győri hím, Jar-jar, előző párjával nem tétlenkedett családalapítás ügyében sem.  2010 tavaszán bekerültek a hírességek közé azzal, hogy az ő kicsinyük lett Magyarország első földimalac bébije. Akkor a világon ő volt a harmadik kis földimalac, amely állatkertben született, 2015-ben pedig megszületett a kishúga is. 2019. szeptember 21-én a valenciai állatkertből új nőstény földimalac érkezett, Sofie.

Most, 2022-ben ő és Jar-Jar titokban újabb szenzációval készültek gondozóik és a világ számára is. Talán nevezhetnék elő-karácsonyi ajándéknak a november végén született bébit. A lassan egy hónapos kis földimalac jelenleg az állatkert állatorvosánál lakik a család szeretett tagjaként. Erre azért került sor, mert az anya, Sofie, még nagyon fiatal, ez volt az első vemhessége és még tapasztalatlan a nevelésében.

Mivel a földimalac kölyök igazi kincs, így igyekeznek segíteni neki és az anyjának is. Az apróság háromóránként eszik, etetések után pedig mély, édes álomba merül, a tejpótló mellett már a bébi tápot is kóstolgatja.

A Győri Állatkert az afrikai földimalacot Európai Fajmegőrzési Program keretei között tenyészti a kontinensen egyedülálló sikerességgel. A földimalac Afrikában, a Szahara alatti területeken él. Termeszekkel táplálkozik, a termeszvárak szétbontásában mesterien használja termetes ásó karmait. Akár tíz méteres gödröket is ás magának, amelyeket a környék többi állata is előszeretettel kibérel, ha már elhagyatott.

Kapcsolódó
Megmutatták magukat a Győri Állatkert hathetes tigriskölykei
Csak tavasszal lesznek megtekinthetők a kifutóban.
Olvasói sztorik