Ragadozómadarak uralják a téli pusztát

Többféle faj is megfigyelhető, melyek ebben az időszakban tartózkodnak csak hazánk területén.

Vannak ragadozómadarak, melyek hazánkban költenek, de ősszel délebbre vonulnak, és vannak olyan ragadozó madarak is, melyek a Kárpát-medencében nem költenek, de a telet rendszeresen a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin töltik. Ezek a madarak ebben az időszakban érkeznek hazánkba, írja a Körös-Maros Nemzeti Park weboldala.

A nálunk költő, de októberben tovább vonuló barna rétihéják helyére váltásként már megérkezett a kékes rétihéják kis csapata a Kis-Sárrétre. Nem sokkal utánuk megjelentek a gatyás ölyvek és a kis sólymok is. Ezeknek a fajoknak a legfontosabb táplálékát a különböző rágcsálók, elsősorban a mezei pockok alkotják, így a pocokállomány nagysága jelentősen befolyásolja az itt telelő madarak létszámát.

wikimedia commons

A fenti három, klasszikus telelőfaj mellett a hideg évszakban időnként vándorsólymok is megjelennek a dél-alföldi tájakon. Ez a faj ugyan már költőként is jelen van Magyarországon, ám a Körös-Maros Nemzeti Parkban sikeres fészkelését még nem sikerült regisztrálni.

Telente a Biharugrai-halastavak környékén rendszeresen megfigyelhető néhány vándorsólyom, az elmúlt napokban két példány került szem elé. Egy-egy vörös kánya és szirti sas is telel a Nemzeti Park területén, Biharugra térségében pedig idén is megjelent a rendszeresen itt telelő fekete sas.

A hideg évszakban az északról érkező egyedekkel jelentősen megnő a rétisasok száma is. Ezek a madarak telente olyan helyeken is megjelennek, ahol az év más szakában nem láthatjuk őket

– áll a közleményben.

Kapcsolódó
Titokzatos madarak tűntek fel az alföldi pusztán
Általában csak egy-egy példány kerül szem elé.