Virágzó vidékünk

Titokzatos madarak tűntek fel az alföldi pusztán

Őze Péter
Őze Péter
Általában csak egy-egy példány kerül szem elé.

Ritka, titokzatos vendégmadarak hazánkban a sarkantyús sármányok, ám a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén ezen a télen is felbukkantak már, hiszen hazánk szikes pusztáin kis példányszámban előforduló téli vendégek, írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának weboldala.

A sarkantyús sármány az északi félteke tundráin fészkel, de a telet a költőhelyétől délebbre tölti. A Cserebökényi-pusztákon októbertől márciusig találkozhatunk vele. Többnyire csak egy-egy, legfeljebb néhány példány kerül szem elé.

Őze Péter

Legtöbbször a szikes puszták bárányparéjos, sziki ürmös területein tűnnek fel. Szívesen fogyasztják a sziki üröm magját. A 15-25 cm-es fűben is rejtőzködve, táplálékot keresve kúsznak, mint az egerek. Hangjuk és viselkedésük jellegzetes, más énekesekhez társulva is együtt maradnak. Időnként nagyon bizalmasak, egészen közel engedik magukhoz a madármegfigyelőket. Máskor a sárgásbarna, fehéres-szürke téli tollruhájuk teljesen elrejti őket a szikes gyepen. Eltűnnek a fűben, vagy elrepülnek.

Érdekesség, hogy Dr. Bod Péter ornitológus az 1989-1996 közötti időszakban hat alkalommal látott 30 példány feletti csapatot a Cserebökényi-pusztákon. A legtöbbet 1990. november 15-én, ekkor 132 madarat figyelt meg. Legutóbb 2020 decemberében lehetett látni egy 30 példányszámú csapatot.

November elején tűntek fel az első példányok, majd több sikertelen próbálkozást követően ismét többször előkerültek a puszta titokzatos madarai.

Kapcsolódó
Megkezdődött a bagolyinvázió a Dél-Alföld településein
A baglyok - ha nincs zavaró tényező - jellemzően évről-évre ugyanazokat a területeket keresik fel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik