Virágzó vidékünk

Hét éve nem láttak ilyen vadludat a Sebes-Körös közelében

Wikipedia Commons
Wikipedia Commons
Nem sűrűn bukkant fel hazánkban, azonban a napokban mégis sikerült a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársainak vörös ásóludat megfigyelni a Kis-Sárrét területén, Biharugra közelében.

A vörös ásólúd a récefélék családjába tartozik, teste rozsdavörös, feje világosabb fahéj színű. Teste alig nagyobb a tőkés récénél. Nagyobbrészt növényekkel, kisebbrészt apró rákokkal, sáskákkal táplálkozik.

Kapcsolódó
Indiai lúd keveredett Kardoskútra
Az indiai lúd tartja a madarak magassági rekordját: a Himalája csúcsai fölött áthaladva, 9 ezer méteres magasságban repül.

Európa délkeleti részén, Ázsia középső és déli részén, valamint Észak-Afrikában költ – ahogy a neve is mutatja, gyakran elhagyott, föld alatti róka-, borz- vagy mormotaüregben -; a mediterrán, sivatagi és sztyeppi zónákban telepszik meg legszívesebben, így Magyarországon ritkán fordul elő.

Vízrajzi szempontból a nyugat–keleti folyású Sebes-Körös a Kis-Sárrét fő folyója, amelynek 44 kilométeres szakasza esik a kistáj területére. Utoljára 7 évvel korábban, 2015 őszén láttak itt vörös ásóludat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés megyei helyi csoportjának archívuma szerint a vörös ásólúdnak az elmúlt 25 évben összesen 46 megkerülése volt a Kis-Sárréten, halastavaknál és környékükön.

A 2000-es évek első évtizedében gyakrabban előfordult, mint manapság.

KMNP

Kapcsolódó
Ennyi gémfiókát még nem láttak a Kis-Sárréten
A gémek mellett kócsag, bakcsó és kárókatona is szép számmal költ a területen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik