Virágzó vidékünk

Ritka és gyönyörű kóborló madár érkezett az Alföldre

Társaival együtt ő is szívesen fogadja, ha a látogatók, úszó madáreleséget szórnak elé.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkjának vendégei már megszokhatták, hogy időről-időre bővül a bemutatott fajok listája. A közelmúltban az állatpark kis taván lakó vízimadarak tábora egy vörös ásólúddal gyarapodott – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Nagyon könnyen felismerhető

A hazánkban csak ritka kóborlóként megjelenő fajt a hazai madarászok is csak ritkán figyelik meg. A Szarvason lévő állatparkba érkezett vörös ásólúd mentésből származó tojó. A tőkés récénél alig nagyobb termetű, rikító narancssárga színű madarat bárki könnyen felismerheti a többi vízimadár között.

A vörös ásóludak elterjedési területe Eurázsia déli részein és Észak-Afrikában található. Jobbára tengerpartok sós vizeinél illetve édesvízi tavaknál élnek, de hegyvidékek akár 5-6 ezer méteres magasságaiban is előfordulnak.

Beilleszkedett a közösségbe

Az új jövevény hamar beilleszkedett a Körösvölgyi Állatpark kis tavának közösségi életébe. A többi vízimadárral együtt ő is szívesen fogadja, ha a látogatók, a látogatóközpontban beszerezhető, úszó madáreleséget szórnak elé.

Az alföldi állatpark taván most mintegy tízféle madárfaj – így nyári lúd, nagy lilik, bütykös hattyú és különböző récefélék – egyedei láthatók, de olykor a mocsári teknősök és a halak is szívesen megmutatják magukat.

Képeink illusztrációk – Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik