Virágzó vidékünk

Vadludak tízezrei tanyáznak az alföldi pusztaságban

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 02. 03. 09:03

Viruló madárvilág várja a tavaszt.
Korábban a témában:

Az enyhe időnek köszönhetően rendkívül színes madárvilág figyelhető meg a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti Fehértó térségében – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Tata, 2011. november 26.
A tóra leszálló vadludak. Közel tízezernyi vadlúd vonulását és az Öreg-tóról való kirepülését figyelhetik meg az érdeklõdõk a hétvégén, a XI. Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényén. Az eurázsiai tundrák vidékérõl érkezõ vadludak évszázadokkal ezelõtt itt, a tatai Öreg-tó leeresztett medrében, a hajdan volt mocsárvidéken találtak pihenõhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, majd február végén, március elején visszainduljanak északi költõhelyeik felé.
MTI Fotó: Kovács Attila
Fotó: MTI/Kovács Attila

Mint írják, a Vásárhelyi-pusztán több tízezer nagy lilik tartózkodik, ami január végén-február elején  meglehetősen szokatlan jelenség. Ez annak köszönhető, hogy egyrészt az enyhe idő hatására a rövidre rágott őszi gyepeken már 5-10 centis növedék található, így a nagy lilikek bőven találnak maguknak táplálékot, de megjelentek a gyepi vízállások is, ezért a vízigényes vadludaknak inni sem kell messzire menniük, egy helyen tudnak enni és inni is.

A Kardoskút-Sóstó állattartó telep melletti, a Lófogó-érnél lévő és szabadon látogatható toronyból felfedezhetünk színező apácaludakat, vörösnyakú ludakat, kis lilikeket és vörös ásóludakat is.

Fotó: Wikimedia Commons

A Lófogó-éren az enyhe időnek köszönhetően népes récecsapatok is láthatók, melyekben a tőkés récék mellett fütyülő, csörgő és kendermagos récék szintén előfordulnak. Ám jelen vannak más téli madárfajok is, például bíbicek, pajzsoscankók, aranylikék és nagy pólingok. Nem hiányoznak a parlagi sasok, gatyás ölyvek, kékes rétihéják, egerészölyvek, vörös vércsék és az akár ezres seregélycsapatok sem.

Kiemelt kép: Nagy lilik – Wikimedia Commons

vissza a címlapra

Kommentek

A view of a Meteor Shower and the Milky Way with a pine trees forest illuminated in the foreground. Night sky nature summer landscape. Perseid Meteor Shower observation.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.