Virágzó vidékünk

Vadludak tízezrei tanyáznak az alföldi pusztaságban

Viruló madárvilág várja a tavaszt.

Az enyhe időnek köszönhetően rendkívül színes madárvilág figyelhető meg a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti Fehértó térségében – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Mint írják, a Vásárhelyi-pusztán több tízezer nagy lilik tartózkodik, ami január végén-február elején  meglehetősen szokatlan jelenség. Ez annak köszönhető, hogy egyrészt az enyhe idő hatására a rövidre rágott őszi gyepeken már 5-10 centis növedék található, így a nagy lilikek bőven találnak maguknak táplálékot, de megjelentek a gyepi vízállások is, ezért a vízigényes vadludaknak inni sem kell messzire menniük, egy helyen tudnak enni és inni is.

A Kardoskút-Sóstó állattartó telep melletti, a Lófogó-érnél lévő és szabadon látogatható toronyból felfedezhetünk színező apácaludakat, vörösnyakú ludakat, kis lilikeket és vörös ásóludakat is.

Fotó: Wikimedia Commons

A Lófogó-éren az enyhe időnek köszönhetően népes récecsapatok is láthatók, melyekben a tőkés récék mellett fütyülő, csörgő és kendermagos récék szintén előfordulnak. Ám jelen vannak más téli madárfajok is, például bíbicek, pajzsoscankók, aranylikék és nagy pólingok. Nem hiányoznak a parlagi sasok, gatyás ölyvek, kékes rétihéják, egerészölyvek, vörös vércsék és az akár ezres seregélycsapatok sem.

Kiemelt kép: Nagy lilik – Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik