Virágzó vidékünk

Megkezdődött a bagolyinvázió a Dél-Alföld településein

wikimedia common
wikimedia common
A baglyok - ha nincs zavaró tényező - jellemzően évről-évre ugyanazokat a területeket keresik fel.

Mint minden évben, a hideg évszak beköszöntével az erdei fülesbaglyok csapatokba verődve beköltöznek a lakott településekre.

Számuk ilyenkor jelentősen felszaporodik az északi tájakról érkező társaikkal. A falvak, városok parkjaiban, általában örökzöld fenyőkön, tujákon figyelhetjük meg őket, itt töltik a nappalokat, szürkületkor pedig vadászni indulnak, olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának weboldalán.

Magyarországon Kisújszállást és Túrkevét tartják a „baglyok fővárosának”, ezeken a településeken telente akár ezer erdei fülesbagoly is tartózkodik, de a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén is vannak olyan települések, amelyeket előszeretettel választanak telelőhelyül az erdei fülesbaglyok. Ilyen például Dévaványa, ahol minden télen legalább 50, de előfordul, hogy száz példány is nappalozik.

Törzshelyük a városközpontban található park, ahol a fenyőkön tanyáznak. Az örökzöldek ugyanis jól védik őket az időjárás viszontagságaitól és a ragadozók támadásaitól. Bucsán szintén szép számban telelnek a faluközpontban lévő parkban, de előfordulnak családi házak kertjében és fűzfákon is

– áll a közleményben.

A hideg évszakban kevés a határban a táplálékul szolgáló rágcsáló, a városokban, falvakban viszont jóval nagyobb számban találnak patkányokat és egereket (ilyenkor ezek is behúzódnak a lakott területekre). Néha kisebb madarakat is elejtenek.

A KMNPI Makói Tájegységén belül szintén több településen jellemző a telelő erdei fülesbaglyok jelenléte. A legnagyobb csoportosulás Kübekháza főterének örökzöldjein tapasztalható. A nagy tömeget alkotó erdei fülesbaglyok között itt olykor megfigyelhető a sokkal ritkább, réti fülesbagoly is.

wikimedia commons

Kardoskúti Tájegységünkön Orosházán, Gyopárosfürdőn, Szentesen, Hódmezővásárhelyen (főként Batidán) is népes erdei fülesbagoly csapatokkal találkozhatunk, de gyakorlatilag a térség szinte minden településén van néhány példány. Szentes belvárosában, egy viszonylag nyugodt területen általában 60-80 példány nappalozik. Előfordul, hogy a közeli platánokon, nyugati ostorfákon is megfigyelhetők.

A baglyok – ha nincs zavaró tényező – jellemzően évről-évre ugyanazokat a területeket keresik fel. A csapatok egészen a tél végéig, március elejéig együtt maradnak, majd párokra bomlanak és költésbe kezdenek. Az utóbbi években egyre több pár a telelést követően is a településeken marad.

Ahogy az időjárás egyre zordabbra fordul, még több erdei fülesbagoly húzódik majd be a településekre, de más bagolyfajokkal – gyöngybaglyokkal, kuvikokkal, elvétve macskabaglyokkal – is lehet találkozni a falvakban, városokban.

Kapcsolódó
70 erdei fülesbaglyot fotóztak egy fán Jászkarajenőn
Jelenlétük gazdasági, környezet- és természetvédelmi, humán-egészségvédelmi szempontból is rendkívül hasznos.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik