Mozaik

Megcsappant a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyok száma

Pixabay.com
Pixabay.com
Idén közel 33 százalékkal kevesebb baglyot sikerült összeszámolni, mint tavaly.

Január végén lezajlott a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly csapatok országos felmérése, amiben idén is aktív segítséget nyújtott a lakosság is. A most elkészült összesítés alapján az összefogás ebben az évben is sikeres volt. Minden eddiginél több adat érkezett, ez alapján kiderült, hogy hazánk legalább 699 településén, 1 104 helyszínen, 11 040 erdei fülesbagoly telelt, olvasható az MME oldalán.

Ez a szám közel 33 százalékkal kisebb a tavalyi számolás eredményénél. A jelentős csökkenés hátterében két ok együttes hatása állhat.

Kapcsolódó

Az egyik a mezeipocok-állomány természetes, erős visszaesése, ami alapvetően meghatározta, hogy ebben a téli szezonban mennyi bagoly lakhat jól idehaza. A másik körülmény az éppen a szinkron idejére betörő erős, sok helyen viharos erejű szél.

Ennek köszönhetően olyan nappalozóhelyek maradtak üresen a felmérés napjaiban, ahol máskor több tucat vagy akár száznál is több erdei fülesbagoly szokott gyülekezni. Érdekes példa erre a Tisza mellett fekvő Kőtelek, ahol a nappalozófák alján szőnyegként terült el a rengeteg friss bagolyköpet, ám a felmérés napján egyetlen erdei fülesbaglyot sem sikerült találni.

A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, más civil szervezet, két óvoda és hat iskola, összesen 406 felmérő vett részt. Idén 129 olyan településről is érkeztek információk, ahonnan az előző évben nem, és ezek közül 69-ben találtak is baglyot.

Idén is Túrkevén nappalozott a legtöbb erdei fülesbagoly, összesen 324 egyed. 100 egyed feletti települések még: Mezőtúr (279), Kisújszállás (259), Hódmezővásárhely (202), Kölcse (134), Kuncsorba (132), Karcag (130), Törökszentmiklós (124), Kétpó (121), Bábolna (115), Nagyszénás (109), Jászárokszállás (100) és Botpalád (100).

MME monitoring központ

A megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Idén sokatmondó következtetés, hogy a baglyok rengeteg kisrágcsálót pusztítanak el.

Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 11 040 bagoly legalább 2 760 000 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el egy telelési időszakban, ami a pockok átlag testtömegével számolva 69 tonna rágcsáló.

A számlálásról egyéb érdekességek is olvashatók az MME honlapján.

Kapcsolódó
Gólyafészket foglalt el Mattyon egy bagolycsalád
Szokatlan lakhelyet választott a madár.
Olvasói sztorik