Virágzó vidékünk

Télen sem éheznek a vadak Somogyban

pixabay.com
pixabay.com
Szerencsére az időjárás is kedvező.

Mint minden ágazatban, a vadgazdálkodásban is megérezni a drágulásokat. Jelentősen nőtt a takarmány, a szállítás ára és a gépek üzemeltetése is megdrágult az idén. Lényegesen többe kerül a vadak téli etetése is, még úgy is, hogy eddig enyhe a tél.

A társaságoknál elmondták: időben elraktározták a szemes és szálastakarmányt, jöhet a zimankó, az állatoknak jut elég eleség, írja a sonline.hu .

A Bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontnál a gím- és dámszarvasokon kívül többek közt vaddisznókat is ellátnak. 1200 gímszarvason kívül 250 dámszarvas és 150 muflon található a területükön. Az állatokat 20 helyen etetik, csaknem 2000 állat ellátásával foglalkoznak. Bár az utóbbi időben többet költöttek üzemanyagra, gépek, eszközök üzemeltetési és karbantartási költsége, s az etetéshez használt termékek egyes ára is csaknem 30 alkalommal megdrágult, a szükséges mennyiségű szemes és szálastakarmány áll rendelkezésre.

Az enyhe időjárás miatt most kétnaponta etetik a vadakat, s ha várhatóan januárban beköszönt a hideg, akkor naponta gondoskodik az ellátásukról. Decembertől március végéig a 4500 szénabálán kívül várhatóan 700 ezer kiló szenázst – erjesztett szálastakarmányt – is felhasználnak.

pixabay.com

A kutasi Kossuth Vadásztársaságnál is gondoskodik az állatok számára takarmányról. Bár az ára mindennek nőtt, az extra költségeket sikerült kigazdálkodniuk, elegendő takarmányuk lesz a vadaknak.

Réti széna, kukorica, búza: ezt is használjuk a téli vadetetés során. Jelenleg hetente egyszer etetjük a vadakat, ugyanis még az erdőn kívüli területeken is táplálékhoz jutnak, ha hideg lesz, akkor heti háromszor viszünk takarmányt. Nagybajom, Kutas, Segesd és Beleg térségében található erdőkben ad feladatot a szarvasok, vaddisznók és őzek téli etetése. Ez a munka náluk november közepétől március közepéig tart

– mondta Tallián Attila, a Kossuth Vadásztársaság elnöke.

Kapcsolódó
Őzet mentettek a jégről a tűzoltók
Speciális mentőstéget használtak az állat eléréséhez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik