Virágzó vidékünk

Okostelefonnal fogják be az őzeket Csongrádban

Károkat okoznak a temetőben, ezért kell elszállítani őket.

A Csongrád megyei Hódmezővásárhelyen már nagyjából egy tucat őz bevackolta magát a sírkert szomszédságában lévő nádasba, így hamarosan be tudják fogni az állatokat, régi problémát megoldva, írja a Délmagyar.

A katolikus temetőben évek óta komoly gond az őzek pusztítása, virágokat, koszorúkat legelnek le a sírokról. A katolikus temetőt fenntartó, üzemeltető Csongrád Megyei Kegyeleti kft., a református és a katolikus egyház, az Előre Vadásztársaság és a város képviselői közösen jutottak el a megoldásra: a vadásztársaság etetőket helyez ki a nádas közelében, odacsalogatják az őzeket, élve befogják, majd elszállítják őket.

A hálót már felállítottuk, arra várunk, hogy az őzek rendszeresen és csapatosan odaszokjanak az etetőkhöz. Egy-egy példány már visszajár. A fagyos idő beköszöntével rövidesen számíthatunk csoportosan a kosztosokra, hiszen másutt nem találnak majd eleséget

– mondta el a portálnak Soós László, az Agrárminisztérium tájegységi fővadásza.

Medve zavarta meg az emlékezőket a temetőben
A fiatalkorú gyerek pánikba esett a találkozáskor.

Ejtőhálós módszerrel csapatosan foghatják be az őzeket, egyenként nem érdemes. A takarmány fogyásából megállapítható, mennyi egyed szokott már az etetőkhöz, de rövidesen kamerákat is kihelyeznek.

A rendszert okostelefonnal indítjuk, az izzószál az onnan kapott paranccsal égeti el a biztonsági damilt, és a háló az őzekre hull. Az ejtőhálós módszer régi, bevált módszer, vadfarmok is alkalmazzák. Az etetőket figyeljük, és amikor úgy látjuk, csapatostól járnak oda, kimegyünk a helyszínre, és a közelből indítjuk a rendszert az okostelefonnal

– tette hozzá a fővadász.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Wikipédia

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik