Virágzó vidékünk

Egy tonna csuka érkezik a vasi tavakba

wikimedia commons
wikimedia commons
A ragadozó halak átlagsúlya elérte a 0,7 dekagrammot.

A tavalyi nehézségek és áremelkedések ellenére közel 60 tonna pontyot, 14.516 kilogramm keszegfélét, továbbá 1418 kilogramm fogható méretű ragadozó halat (csuka, harcsa, süllő) telepítettek a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségéhez tartozó vizekbe – számolt be a hírről a Vaol.

Mesterházy József, a szervezet halgazdálkodási csoportvezetője a lapnak elmondta: az egészséges békés hal és ragadozó hal arány fenntartása, valamint a pergető horgász-igények kielégítése miatt fontosnak tartják a ragadozók beszerzést, a rendkívül magas (4000-5000 Ft/kg) árak ellenére is.

A tavaly telepített anyacsukák és kisebb egynyaras példányok mellett január elején a nagyatádi telephelyéről érkeztek szép, (0,7 dkg átlagsúlyú) egy és kétnyaras csukák, összesen ezer kilogramm mennyiségben.

Szövetségünk legjobb szándékai ellenére sincs minden évben lehetőség ilyen kiváló állapotban lévő ragadozók ekkora volumenű telepítésére a ragadozó fajok beszerzésének bizonytalansága miatt

– fogalmazott Mesterházy József

A reggeli halászatot követő mérés után a Celldömölki Téglagyári és Park tóba, a Csánigi bányatóba, a Rábasömjéni tóba, a Szombathelyi Csónakázó-tóba és a Szombathelyi Horgásztóba, valamint, 100-100 kilogramm került a ragadozóból, míg a Máriaújfalui Hársas-tó és a Magyarszecsődi kavicsbánya-tó 200-200 kilogrammot kapott a halból. A Vasvári tavak és a Vadása-tó 50-50 kg csukában részesült.

Mivel a telepített állománynak jelentős része meghaladja a jogszabályban előírt méretkorlátozást (40 cm), kérik a horgásztársakat, hogy a csuka tilalomig fennálló rövid időben, illetve azt követően is próbáljanak minél kíméletesebben eljárni, tartsák be a hatályos horgászrendben foglalt halvédelmi előírásokat. A mintegy 1500-2000 darab növendék csuka őszre méretesre megnőve a pergető és ragadozó-hal horgászok kívánatos zsákmányává fejlődhet, ha közösen vigyázunk vizeink új lakóira.

Kapcsolódó
Csukaóriásokat fogtak a lőkösházi tavon
A legnagobb egy 109 centiméteres példány volt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik