Virágzó vidékünk

Önkéntesek tisztították meg a mocsárrétet a Tiszánál

Gál Renáta/BNPI
Gál Renáta/BNPI
Két legyet ütöttek egy csapásra, a növényvilág és a gólyák is jól jártak.

A Bükki Nemzeti Park munkatársai önkéntes program keretében ismét gyepkezelési munkákat végeztek a tiszadorogmai Sulymos-laposon. Kézzel lekaszálták azokat a területeket, ahová a gép nem tudott eljutni, és a korábban kivágott gyalogakác ottmaradt husángjait is összeszedték, írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának weboldala.

A puszta vizeinek levezetésére épített Sulymos-főcsatorna szomszédságában lévő mocsárrét a környék egyik utolsó nedves gyepterülete. Körülötte mindenfelé nagy kiterjedésű szántók találhatók, ezért megőrzése kiemelten fontos feladat, hiszen a mocsárrétek számos védett és közösségi jelentőségű állat- és növényfaj számára biztosítanak élőhelyet. Nagy része nem járható munkagépekkel, így nagy jelentőségű az önkéntes program keretében végzett kétkezi munka.

Laufer Zsanett/BNPI

A tereprendezésnek több haszna is volt. Az élőhely megtisztítása mellett, melynek során a védett kosborokat veszélyeztető gyalogakác mennyiségét sikerült csökkenteni, az összegyűjtött vesszőkből gólyafészekalapok is készültek, melyeket az áramszolgáltató emberei biztonságos oszlopokra helyez ki.

Ezzel a módszerrel próbálják a gólyák fészkelését segíteni, valamint az is jobban irányítható, hogy a gólyák ne olyan oszlopokat válasszanak fészkeléshez, amelyek nincsenek ellátva megfelelő védelemmel.

Kapcsolódó
Özönnövények sokasága lepte el a Sajó gátját
Szépek, de veszélyesek az őshonos fajokra.
Olvasói sztorik